Dienstag, 6. Juni 2023

Prije 79 godina – Dan D

 










Dana 6. juna 1944, pod kodnim nazivom Operacija Neptun, dogodila se saveznička invazija na Normandiju, poznata kao Dan D. Odlučujuća vojna intervencija bila je najveća pomorska invazija u istoriji i smatra se početkom oslobađanja sjeverozapadne Evrope od nacističke okupacije.

Operacija je uključivala preko tri miliona vojnika koji su prevezeni preko kanala La Manche iz Engleske u Normandiju, u okupiranoj Francuskoj.

Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice. Ostale zemlje, čiji su vojnici također sudjelovali u bitci, bile su Australija, Belgija, Čehoslovačka, Grčka, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška i Poljska.

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardiovanjem nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant na dan 6. juna, ili na Dan D. Bitka za Normandiju potrajala je još dva mjeseca koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na europskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a okončana je s oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Falaisea. Sovjetski Savez je 22. juna 1944. godine sa svoje strane izvršio udar na njemačke snage, u velikoj Operaciji Bagration.

Uz mornaricu koja je omogućila izvođenje desanta, Saveznici su najveću nadmoć imali u avionima. Vazduhoplovstvo, koje je djelovalo iz povoljno smještenih baza u Velikoj Britaniji, izvršilo je preko 480 hiljada borbenih letova, uz cijenu od 4.100 izgubljenih aviona. Njemački Luftwaffe je nastojao parirati saveznicima, izgubivši u po sebe nepovoljnom odnosu snaga 2.100 aviona.

Ljudske žrtve: SAD su imale 29 000 mrtvih, 106 000 ranjenih i nestalih; Velika Britanija: 11 000 mrtvih, 54 000 ranjenih i nestalih, Kanada: 5 000 mrtvih, 13 000 ranjenih i nestalih. Do ponoći 6. juna 1944. saveznici su uspjeli odbiti sve protunapade i uspostaviti kontrolu nad plažama, omogućavajući iskrcavanje ostatka vojnika i na kraju pobjedu u bici koja se nastavila sve do 30. augusta 1944. godine. Saveznici su uspjeli osvojiti vrlo široko područje na sjeveru Francuske, stavivši pod svoju kontrolu čitavu Bretanju i područje na istok do Rouena u Gornjoj Normandiji.

Nakon Operacije Overlord i paralelne Operacije Bagration na istočnom ratištu (ukupno je u tim bitkama sudjelovalo oko 4 miliona savezničkih, te dva milijuna njemačkih vojnika), Saveznici su se u toj mjeri približili samoj Njemačkoj, a njemačke snage su pretrpjele teške gubitke - oko 40% vojnika koje su Nijemci angažovali u tim bitkama je izginulo ili bilo zarobljeno, a njihove tenkovske i vazduhoplovne snage su pretrpjele nepopravljive gubitke - da konačni ishod rata zapravo nije više dolazio u pitanje.

(msn)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen