Montag, 5. Juni 2023

Trešnjeva nedelja 2023.

 











“Trešnjeva nedelja” privukla bh. i regionalne umjetnike u Počitelj.

Tradicionalna manifestacija “Trešnjeva nedelja”, koju organizuje Udruženje likovnih umjetnika BiH, otvorena je u nedelju u staroj jezgri Počitelja, uz performans bh. umjetnice Natalije Andrejeve.

Riječ je o akrilnom platnu, koji je umjetnica Andrejeva radila sa studentima Akademije likovnih umjetnosti, a kojim se željelo prenijeti ljepota, miris lista i cvijeta trešnje, istakli su organizatori.

Time je ujedno otvorena i stalna godišnja postavka u odjeljku internacionalne umjetničke kolonije “Počitelj”, na kojoj je predstavljeno dvadesetak slika.

Ovakva stalna postavka realizuje se od 1969. godine.

“Još od 1969 godine, pet godine od osnivanja zvanične likovne umjetničke kolonije Počitelj, uvelo se u praksu da se za dan ‘Trešnjeve nedjelje’, koja se obilježava u prvoj sedmici juna, napravi jedna izložba iz već postojećeg fundusa, jer domaći i svjetski umjetnici, inspirisani ovim nestvarnim ambijentom Počitelja, stvaraju svojim specifičnim umjetničkim stilovima i na kraju boravka ostave jedno djelo za fundus Kolonije”, ispričala je za Fenu istoričarka umjetnosti Aida Šarac Berbić.

Za ovu izložbu, kako je kazala istoričarka, napravljena je selekcija starije generacije, kako bh. tako i regionalnih umjetnikam poput (Vasilijevića (Vladan) Obralića (Salim), Unkovića (Milivoj) do srednje generacije; Hamzalije Muhića, Izeta Alečkovića i mlađih, kao što je Amer Hadžić…

“Na slikama je predstavljen Počitelj, u njegovim vizurama, detaljima, sjenama čempresa, šipaka, kamena, u različitim umjetničkim izrazima, od impresionizma, realizma i nadrealizma, tako da se nadamo da će publika i ove godine uživati u ambijentu i samom događaju Lokovne kolonije Počitelja”, kazala je Aida Šarac Berbić.

Manifestacija je to koja privlači umjetnike i ljubitelje likovnih, scenskih i muzičkih umjetnosti iz cijele Bosne i Hercegovine, regije i svijeta.

“Ovogodišnja manifestacija je uz mnogobrojne domaće umjetnike, članove ULUBiH, okupila i umjetnike iz regije; Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, te  ljubitelje umjetnosti, kulturne djelatnike, osobe iz javnog i političkog života, kao lokalno stanovništvo”, istakao je sekretar ULUBiH Denis Jeina.

Za ljubitelje umjetnosti održan je i kratki tečaj crtanja.

Takođe, nastupio je hor “Osmijeh”, koji je izvodio tradicionalne pjesme o trešnjama.

Program su obogatili i poznati muzičari iz Hercegovine, koji su posjetioce očarali zvucima klarineta, klavijatura i gitare.

Tokom cijelog događaja, posluživane su počiteljske trešnje, jagode, domaći sokovi, likeri i vina.

(Fena)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen