Montag, 5. Juni 2023

Svjetski dan zaštite životne sredine 2023.

 



Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se 5. juna. Ove godine obilježava se 50. proslava globalnog događaja podrške Zemlji.
Svjetski dan zaštite životne sredine je najveći globalni događaj koji milioni obilježavaju 5. juna. Događaj koji je predvodio Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) prvi put je obilježen 5. juna 1973., a ove godine obilježava svoju 50. godišnjicu.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša će se fokusirati na “Rješenja za zagađenje plastikom” u okviru kampanje #BeatPlasticPollution, koja potiče aktivizam širom svijeta.

Obala Slonovače sa Holandijom je domaćin kampanje povodom Svjetskog dana okoliša 2023.
Svjetski dan zaštite životne sredine je globalna kampanja i platforma za informisanje javnosti. Međunarodnu priliku sa oduševljenjem prate obrazovne i neobrazovne organizacije. U školama se održavaju brojna takmičenja, uključujući i ona za ples, pjevanje, eseje i govor za Svjetski dan zaštite životne sredine.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava više od 100 nacija širom svijeta.

Primarni cilj ovog praznika je podizanje ekološke svijesti.
Prekomjerne količine zagađenja predstavljaju prijetnju okolišu. Zagađivači su zarobljeni u svim primarnim komponentama životne sredine, uključujući hidrosferu, atmosferu i biosferu. Normalne životne sredine uništavaju rastući nivoi zagađenja.

Glavni cilj godišnje manifestacije je podizanje svijesti o vrijednosti resursa na našoj planeti i potrebi njihove zaštite.
Dobra i zdrava okolina ključna je za ljudski opstanak. Obezbeđuje nam vodu koju pijemo, hranu koju jedemo i vazduh koji udišemo. Osim što nam pruža mjesto za život, pomaže nam i u kontroli vremena.
Nažalost, sadašnje okruženje se suočava sa brojnim izazovima. Moramo pronaći rješenja za nekoliko velikih problema, uključujući krčenje šuma, zagađenje i klimatske promjene.
Kada se štetni gasovi ispuštaju u atmosferu, toplota je zarobljena i temperatura Zemlje raste. Naše okruženje je već doživjelo ogromne promjene zbog toga, a čini se da nema tačke.
Kada se opasna jedinjenja ispuštaju u atmosferu, što se često dešava iz kompanija, automobila i elektrana, dolazi do zagađenja. Naš zrak i voda postaju zagađeni zagađenjem, što također može narušiti naše zdravlje i ekosisteme.
Krčenje šuma je još jedan važan faktor. A šume su važne jer daju zaklon brojnim stvorenjima, pomažu u regulisanju klime i snabdevaju nas kiseonikom, šume su značajne. Dakle, uništavanje šuma doprinosi klimatskim promjenama i izumiranju vrsta.
Možemo smanjiti ugljični otisak korištenjem manje energije, manje vožnje i konzumiranja manje mesa kako bismo zaštitili naš ekosistem. Smanjite smeće kroz reciklažu i kompostiranje. Smanjite broj tuširanja i zakrpite mjesta koja propuštaju kako biste uštedjeli vodu.
Podržite ekološki osviještene kompanije koje su ekološki održive. Ove male akcije imaju potencijal da značajno poboljšaju budućnost naše planete.
Hvala vam na vašem vremenu. Obećajmo jedni drugima da ćemo čuvati svijet.

(msn)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen