Montag, 26. Juni 2023

Prva ljetna nedjelja u Mostaru

 


Pridružili smo se turistima i prošetali omiljenim biserom BiH

Mostar je poznat po suncu i izrazito toplim ljetnim mjesecima, a iako su ove godine došle nešto kasnije, sada konačno možemo reći da su prve "vreline" počele. Prošetali smo gradom na Neretvi tokom prvog ljetnog vikenda i osjetili energiju koja samo ondje vlada.

Turistički biser Bosne i Hercegovine Mostar naširoko je poznat kao jedna od najpoželjnijih destinacija u Evropi. Bogato kulturno-historijsko naslijeđe, vrijeme kao skrojeno za sve ljubitelje ljeta, smaragdna ljepotica Neretva i u konačnici Stari most, samo su neki od razloga zašto turisti masovno dolaze u ovaj grad.

Tako je bilo i ove nedjelje. Zaputili smo se ka najprometnijoj lokaciji - prema ulicama starog dijela grada, koje su bile ispunjene kako domaćim, tako i stranim gostima. Bilo je jasno da je sezona otvorena, a Mostar zaživio u punom značenju te riječi.

Kako to obično biva u ovom periodu godine, na putu do Starog mosta, bez obzira iz kojeg dijela mu prilazite, primijetit ćete da je sva radna snaga na nogama, čak i unatoč neradnoj nedjelji. U restoranima i kafićima traži se mjesto više, za sladoled ćete vjerovatno morati stati u red, dok suvenire i uspomene na Mostar možete kupiti duž cijele starogradske kaldrme.








Ukoliko dolazite sa strane suprotno od Fejićeve ulice, na početku puta koji vodi do simbola ovog grada, s lijeve strane ćete vidjeti Krivu ćupriju, najstariji jednolučni most u Mostaru. Most je izgrađen 1558. godine u vrijeme Osmanlija, a iako ga neki tako predstavljaju, on nije bio probna verzija Starog mosta, ali istina je da je poslužio kao inspiracija za njegovu izgradnju te zato nalikuje njegovoj minijaturnoj verziji.

Ako nastavite dalje, slijedeći grupe turista, put će vas s desne strane odvesti do Tabhane, nekadašnjeg kompleksa za preradu kože, a u kojoj su danas kafići i restorani. Turski putopisac Evlija Čelebija zapisao je kako ovakvog objekta nema nigdje kao u Mostaru. Zanimljivo je da je tabački esnaf bio jedini u čaršiji koji je imao svoju džamiju, tzv. Tabačicu (Hadži-Kurtovu džamiju). Ona je poznata po tome što ima položene temelje na dva kamena svoda te ispod džamije protiče rijeka Radobolja, zbog čega je jedinstvena na svijetu.

Za Tabačicu je poznata izreka da se "imam nalazi na suhom, a džemat na vodi". Odmah prekoputa je Ćejvan-ćehajin hamam, jedino tursko kupatilo u Mostaru koje je sačuvano do danas. Trenutno je zatvoreno za posjetitelje, što ne spriječava turiste da se zadrže i fotografišu ispred njega, kako je bilo i u trenucima kada smo stigli na ovu lokaciju. Građevina je karakteristična po tome što je izgrađena bez ijednog prozora, no sa kupolama na krovu koje su na vrhu imale otvore, čime se čuvala intimnost onih koji su posjećivali hamam.

Ovaj dio grada najbolje dočarava izgled nekadašnje arihtekture koju su odlikovali kuće i krovovi od kamena, a čija je namjena bila da ljeti sačuvaju svježinu, a zimi toplotu.






Nekoliko koraka i stigli smo na centralno odredište Mostaraca, ali i njegovih turista, a prvo smo se zaputili ispod Starog mosta, gdje se baš u tom trenutku jedan hrabri skakač spremao za skok. Veliki broj uzbuđenih ljudi, oni koji su se zajedno s nama poredali ispod mosta, kao i oni koji su se okupili uz samu ogradu, pružili su podršku i aplauzom ispratili skok i izranjanje mladića iz vode.

To nas je podsjetilo i na priču o početku skakanja sa Starog mosta koja je krenula kada su mladi momci koristili ovaj vid odvažnosti u želji da dokažu svoju muškost. Ubrzo se skok sa 21 metra visine pretvorio u tradiciju, koja se manifestuje u vidu događaja koji se održava svake godine u julu mjesecu. Također, posljednih godina aktuelni su i Red Bull Cliff Diving skokovi, koji u Mostar dovode najbolje svjetske akrobatske skakače.

Stari most, međutim, svojom visinom nije dovoljan za njihove propozicije, te biva nadograđen montiranom dodatnom konstrukcijom visine sedam metara. Ovi skokovi privuku veliki broj ljudi iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta.

Treba imati na umu da je ovo vrlo hrabar, ali izuzetno rizičan poduhvat i samo najvještiji skakači odvažit će se na skok u Neretvu, koja je sa svojih sedam stepeni Celzijusa jedna od najhladnijih rijeka na svijetu. Inače, za turiste i goste na raspolaganju je pet-šest profesionalnih skakača, koji to rade svakog dana tokom čitave godine, a oni koji bi se i sami željeli okušati u skakanju , moraju se učlaniti u Klub skakača i proći niz vježbi i treninga za ovu egzekuciju.

Od kako je Stari most obnovljen, s njega je skočilo 3.700 turista. Svi su to, zahvaljujući obuci, uradili uspješno, nakon čega su dobili certifikat i njihovo ime je evidentirano u Knjizi skakača. Zanimljivo, 80 posto ih je iz Australije.

A zašto je ovo mjesto, samo po sebi, toliko posebno i centar okupacije turista? Zakoračiti na ovo kameno remek-djelo znači osjetiti duh jednog od najvrijednijih kulturno-historijskih spomenika na svijetu, simbol otpora, rušenja i obnove, koji je na kraju "izronio za one što ga vole".

Stari most je spona između dvije strane rijeke, a prelazak preko njega u prošlosti se naplaćivao. Njegovu kamenu verziju sagradio je sultan Sulejman Veličanstveni, po kojem se most isprva i zvao. Zanimljivo je to da je Mostar dobio ime upravo po čuvarima mosta, tj. mostarima. Bez betona i željeza u sebi, smatra se arhitektonskim čudom s kojeg se ujedno pruža fantastičan pogled na ovaj dio grada.

Stranci su posebno fascinirani kulama Tarom i Halebijom koje most krase s dvije strane. Halebija je nekada služila kao zatvor, dok se u kuli Tara, gdje se u vrijeme Osmanskog carstva čuvala municija, danas nalazi Muzej Starog mosta gdje možete saznati sve detalje o njegovoj historiji i konstrukciji.





Prelaskom preko mosta, nastavlja se pohod starim gradom, a svakim novim korakom pogled na most postaje sve ljepši i ljepši. Prvo ulazite u Kujundžiluk, najživopisniju uličicu u gradu, koja vas vodi direktno i do glavne - najpoznatije mostarske ulice Fejićeve. U međuvremenu, turiste će sigurno privući Biščevićeva kuća, stara turska građevina, prelijepa Karađozbegova džamija smještena na sredini ove ulice te Koski Mehmed-pašina džamija gdje se, uz ulaznicu, možete popeti i na njenu munaru.

Iako se ovdje završava tura po dijelu Mostara koji je najposjećeniji, što smo sada još jednom potvrdili, to nije kraj brojnim drugim sadržajima koje ovaj grad i njegova okolica nude.

Svakako, od brojnih znamenitosti, preporučujemo da posjetite sjajni vidikovac na Fortici, odakle se prolama fantastična panorama na cijeli grad, dok će ljubitelji umjetnosti zasigurno uživati i u jednoj od posljednje otvorenih galerija The Hub, gdje se čuvaju neke od iznimno vrijednih internacionalnih umjetnina.

U turističkom duhu, još jednom smo se uvjerili zašto je Mostar toliko popularan i omiljen te kako energija koja vlada u ovom gradu naprosto plijeni ljudski um. Iako je ljeto nešto zakasnilo u najveći hercegovački grad, nema sumnje da će u narednim mjesecima, kao što je to slučaj svake godine, Mostar preplaviti i u njegovim ljepotama uživati i domaći i strani turisti.

(klix/20230625)

Prva ljetna nedjelja u Mostaru: Pridružili smo se turistima i prošetali omiljenim biserom BiH (klix.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen