Freitag, 9. Juni 2023

Taj čudesni šareni svijet

 


Šeširi za derbi

Zaista, treba mnogo hrabrosti da bi se nosio jedan ovakav šešir!
Žene sa formatom i fascinacijom za boje. Oni koji se poštuju u britanskom društvu, pokazuju kakva pokrivala za glavu ima kabinet radoznalaca na Epsom derbiju u blizini Londona. Tradicija ih na to obavezuje, jer sa 243 godine, tamnošnji Derby je najstarija postojeća konjska trka na svijetu.



Ugovor potpisan u letu

Ovo je mjesto gdje izvršni reklamni direktor Chris Serrano sa Floride (SAD) leti na svoj novi posao. Kreativni direktor je nedavno ostao bez posla, nakon čega je snimio sebe kako skače s padbranom, i uz nju napisao "Open-4Work", “Slobodn za posao”.

Njegov novi šef, Jack Peagam, vidio je taj video.

Šef i novi uposlenik našli su se zajedno u zraku i potpisali ugovor o radu dok su skakali padobranom.



Protiv bučnih motora

Najavljen je rat bučnim motorima: Stephana Rodrigueza je naručila kompanija Viginoiz da instalira takozvanu kameru za buku na središnjem dijelu Kurfürstendamma u Berlinu. Uređaj, pozajmljen iz Francuske, prvi je te vrste u Njemačkoj i trebao bi biti testiran na ulicama glavnog grada osam sedmica. Pozadina je istraživački projekat na TU Berlin, koji istražuje da li su određeni automobili sa visokim nivoom buke možda ilegalni. Kamera za brzinu koristi četiri mikrofona i kameru od 180 stepeni za prepoznavanje posebno glasnih vozila. Podaci o vlasnicima ili lica nisu zabilježeni na testovima u Berlinu, tako da nema kazne. Barem dok je tesk u pitanju.



U dubini pećine

Gaping Gill, (“razjapljena pećina”) naziv je pećine sa čijeg se otvora vitlo spušta oko 100 metara. To je dio opsežne mreže pećina na jugozapadu Nacionalnog parka Yorkshire Dales. Glavna komora je duga 129 metara i široka 25 metara. Nedelju dana, radoznali nespelunkeri, oni koji se ne bave istraživanjem pećina, i kojima inače nije dozvoljeno da kampuju blizu otvora pećine, mogli su da se spuste na dno, i razgledaju unutrašnjost pećine.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen