Donnerstag, 15. Juni 2023

Biciklisti promovisali Ćiro stazu od Hutova do Neuma

 










Biciklistički turizam nudi raznoliko tržište. Evropa je najveće izvorno tržište za cikloturizam, a u posljednje vrijeme i Hercegovina postaje svjesna svog cikloturističkog potencijala, ulažući sredstva u proširenje svoje cikloturističke ponude, te promovisanjem postojeće. Potražnja za ovom tržišnom nišom raste, sve veći broj cikloturista iz cijelog svijeta pohodi Hercegovinu, sa željom za istraživanjem prirodnih i kulturnnih bogatstava ove još uvijek neistražene zemlje.

Biciklistički turizam nudi brojne mogućnosti, uključujući iskustvo s lokalnom zajednicom, biciklističke ture po ruralnim područijima sa nekim novim iskustvima, a dolaskom e-bicikala otvaraju se i nove mogućnosti.

Jedna od najatraktivnijih cikloturističkih ponuda u Hercegovini je i Ćiro staza, a upravo juče doživjela je još jednu veliku promociju na dionici od Hutova do Neuma.

Udruženje HerzegovinaBike, zajedno sa opštinom Neum i agencijom REDAH, organizovali su promotivnu Ćiro biciklijadu. Događaj koji je okupio 130 biciklista iz zemalja regije još jednom promovsao je turističke kapacitete Hercegovine, a biciklisti su posjetili Hutovo, te biciklirajući starom cestom kroz lokalna mjesta probudili život koji ovdje nekad disao punim plućima. Biciklijada je dolaskom u Neum naišla na veliko zanimanje i podršku lokalnog stanovništva, te probudila interese kod mnogih stranih turista koji su boravili u Neumu, a goste su na rivi dočekali i predstavnici opštinske vlasti.

“Izuzetno smo sretni zbog Ćiro biciklističke staze i što se upravo Neum nalazi na ovoj karti. Kao turističko mjesto, svjesni smo potencijala koji se nalazi iza cikloturizma i primjećujemo sve veći broj gostiju koji traže ovaj aktivni oblik turizma, a naš zadatak je da pratimo trendove i širimo turističku ponudu Neuma. Zato mogu slobodno kazati kako Neum podržava biciklizam i nadamo se da će ovakvih događaja biti sve više jer promoviraju zdravi oblik života, cikloturističku ponudu Neuma, ali i bogatstvo Neumskog zaleđa”, komentarisao je Dragan Jurković, načelnik opštine Neum.

Biciklisti su dolaskom na rivu imali ručak, te ugodno kupanje u Jadranskom moru.

“Još jedan uspješno realizovan događaj je iza nas i izuzetno smo sretni zbog toga. Sretni smo, jer već jako dugo vremena ulažemo velike napore u organizacije ovih događaja i svakim organizovanim događajem promovišemo turističku ponudu naše zemlje, a sve veći broj cikloturista koje vidimo na hercegovačkim cestama daje nam dodatni vjetar u leđa, jer znamo da radimo dobru stvar. Ovo je prva u nizu Ćiro biciklijada koja je posjetila Neum i sretni smo što promovišemo našu najjužniju tačku i izlaz na more  Ovim putem želim se zahvaliti svimm našim gostima, biciklistima koji su tu došli iz cijele Bosne, Hrvatske i Crne Gore, te uživali u bicikliranju hercegovačkim krajevima i ugodno provedenom danu na obali mora”, rekao je Toni Zorić, predsjednik udruženja HerzegovinaBike.

Iduća Ćiro biciklijada nas očekuje se 2. jula na dionici od Hutova do Ravnog, a biciklijada se održava u spomen na preminulog Nikšu Vuletića, direktora Spilje Vjetrenica.

Heregovina polako, ali sigurno postaje jedno od vodećih evropskih odredišta za cikloturizam, a svake godine je posjeti više od 100.000 turista koji dolaze s ciljem da zemlju obiđu biciklom i uživaju u netaknutoj prirodi i mreži cikloturističkih staza.

Članovi udruženja HerzegovinaBike već duži niz godina su svjesni potencijala koje nudi ova zemlja, te svojim izvrsnim organizacijama promovišu naš cikloturistički raj.

(NovaSloboda.ba)

Biciklisti promovisali Ćiro stazu od Hutova do Neuma - Nova Sloboda

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen