Donnerstag, 29. Juni 2023

Bijela, ljepota

 






"Vile postoje"

Mostarska Bijela /Prenj/ Bosna i Hercegovina

(Melinda Hodzic)

fotografije: Džanad Džino


Mostarska Bijela

Mostar u svojim njedrima krije tajnovito prirodno čudo, kanjon Mostarska Bijela. Spektakularni skriveni dragulj. Ne znamo kako bi ga drugačije nazvali, ali. ono se u nemu doživi je nestvarno.

Mostarska Bijela je kanjon rijeke Bijele, male, kratke rijeke u krškom predjelu.

Sa mostarske strane Prenja bujični potok skuplja vodu i u mjestu Bijela ulijeva se u Neretvu. Otuda mu i naziv Mostarska Bijela.

Čista i pitka voda koja se provlači kroz netaknutu prirodu, privlači pažnju ljubitelja prirode i avanturista. Samo pravi znalci znaju gdje krije ono najljepše.

Na svom toku, najviše pažnje privlači kanjon rijeke Bijele, Mostarska Bijela, hiljadama godina pravljeno čudo od korita. Ne možete ga ni zamisliti dok ga uživo ne doživite.

Bijela formira kao podzemnu rijeku koja prolazi kroz usku pećinu. S tim što je krov pećine gotovo cijelom dužinom po malo otvoren, tek toliko da propušta samo snopove svjetlosti.

Zamislite usku, dugačku, visoku pećinu sa mjestimično propuštenim snopovima svjetlosti, a ispod bujična čista voda šišti dok vi po njoj šljapkajte. A na kraju 80-ak metara duge pećine, fascinantno iznenađenje. Može li bolje.

Mostarska Bijela se nalazi između Mostara i Jablanice. Vozeći se magistralnim putem iz pravca Jablanice, u mjestu Bijela, prije vijadukta, skrenite u lijevo.

Dalje vas čeka 2,5 do3 sata lagane šetnje, duge 9 km, do Mostarske Bijele.

Priroda bujna i netaknuta. Životinjski svijet veoma bogat i raznovrstan.

Vrijedi posjetiti.

A možda se nekome ukaže i koja vila pred očima

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen