Mittwoch, 21. Juni 2023

Poraz od Luksemburga u Zenici

 




Bosna i Hercegovina – Luksemburg 0:2 (0:1)

Stadion “Bilino polje”.

Gledalaca 11.000.

Sudija: Gal Leibovitz (Izrael).

Strijelci: 0:1- Sanches (4), 0:2- Da. Sinani (73.).

Žuti karton: Džeko (BiH), C. Martins, Bohnert, Moris i M. Martins.

BiH: Šehić- Barišić, Saničanin, Kolašinac- Dedić, Tahirović (46. Hadžiahmetović), Cimirot (71. Prevljak), Pjanić, Kodro (46. Hamulić) – Stevanović (71. Menalo), Džeko. Selektor: Faruk Hadžibegić.

Luksemburg: Moris- Mahmutović, Chanot, Olesen- Bohnert, Barreiro, Martins, Jans- Sanches (82. Carlson), Da. Sinani (90. De. Sinani), Curici (58. M. Martins). Selektor: Luc Holtz.


Selekcija Bosne i Hercegovine, pred oko 11.000 gledalaca na stadionu “Bilino polje” u Zenici, poražena je od Luksemburga rezultatom 0:2 (0:1) u 4. kolu kvalifikacione grupe J za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Fudbaleri BiH, nakon trećeg uzastopnog poraza u ovim kvalifikacijama, u kojima su primili sedam, a nisu postigli nijedan gol, sa samo tri boda iz četiri meča nalaze se na pretposljednjem mjestu grupe J, pa se sa tribina zeničkog stadiona orilo “Faruk, odlazi” i “Vico, odlazi”.

Prvu grešku naše odbrane u gol je pretvorio Yvandro Borges Sanches, koji je u 4. minuti izbio sam pred bh. golmana Ibrahima Šehića, zaobišao i njega i pogodio praznu mrežu za 0:1. “Zmajevi” su nakon kornera u 13. minuti zaprijetili preko Kenana Kodre, koji je sa oko pet metara glavom šutirao pored gola.

Kodro je, nakon što je golman Anthony Moris odbio loptu poslije šuta glavom Miroslava Stevanovića, u 18. minuti ponovo šutirao glavom sa vrha peterca, ali je pogodio lijevu stativu gostujućeg gola.

Šehić u 28. minuti napustio gol i svoj 16.erac i glavom izbio loptu u aut ispred Alessija Curcija i našeg Dedića, koji je u 35. minuti pokušao uposliti Edina Džeku na ivici 16-erca, ali je naš kapiten zakasnio krenuti na tu loptu.

Na odmor se otišlo pri vođstvu gostiju s 1:0, a Leandro Barreiro je ponovo izbio sam pred Šehića, koji je nogom odbranio njegov šut. Naša je selekcija u 52. minuti dobila penal, nakon prekršaja Floriana Bohnerta u 16-ercu nad Džekom, a koga je izraelski sudija Gal Leibovitz dosudio pošto je, nakon WAR-a, i lično pregledao snimak. Penal je, nakon četiri minute prekida, izveo Amir Hadžiahmetović, ali je njegov šut završio preko gola.

Gosti su pitanje pobjednika riješili u 73. minuti, nakon greške odbrane i golmana Šehića, koji je ponovo napustio 16-erac, ali je Daniel Sinani precizno šutirao i pogodio prazan gol za konačnih 0:2.

Bio je ovo, nakon sedam uzastopnih pobjeda bh. tima, prvi trijumf Luksemburga u međusobnim duelima, koji je večeras kaznio dvije velike greške bh. fudbalera, te zasluženo slavio. Uz to, Luksemburžani su večeras dali i dva gola, dok su na prethodnih sedam postigli samo jedan, a primili 17 golova.

Promjena do kraja meča nije bilo, pa se već sada može konstatovati da su još jedne kvalifikacije za naš tim završene neuspješno, i da nam je baraž jedina šansa za odlazak na Evropsko prvenstvo. Portugal je slavio na Islandu, Slovačka u Lihtenštajnu, pa sada zaostajemo za prvim mjestom devet, a za drugim čak sedam bodova i može se već konstatovati da nemamo gotovo ni teoretske šanse za direktan plasman na EURO.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen