Donnerstag, 15. Juni 2023

Povratak životinja u prirodu

 


Povratak nosoroga u prirodu

Smatralo se da su bijeli nosorozi izumrli u Demokratskoj Republici Kongo. Sada je 16 primjeraka južne podvrste preseljeno u nacionalni park Garamba na sjeveroistoku zemlje, a trebalo bi da bude ukupno 70 ovih životinja. Ako bude uspješno, to bi bilo najveće preseljenje nosoroga ikada. Trenutno je na svijetu ostalo oko 16.000 južnih bijelih nosoroga. Međutim, posebno u Južnoj Africi, ova vrsta je sve više pod pritiskom krivolova. Njegov najbliži rođak, sjeverna podvrsta, već se smatra najrjeđim velikim sisarom na svijetu: preostale su svega dvije ženke, koje su rođene u ograđenom, čuvanom prostoru.



Povratak slonova u prirodu

Sedam slonova, odgojenih bez roditelja, pušteni su nakon njege nazad u divljinu u Zimbabveu.

Iz svoje stanice za brigu u blizini glavnog grada Hararea dovezeni u prirodni rezervat Panda Masuie, udaljen 1100 kilometara, nedaleko od čuvenih Viktorijinih vodopada na zapadu zemlje, dizalicom, platformom za podizanje i teškim transportom. Ovo je objavio Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) i zimbabveanska organizacija za zaštitu životinja "Wild is Life".
Slonovi - Moyo, Unity, Sally, Sienna, Bumi, Coco i Kururakura - spašeni su iz životno opasnih uslova i kao bebe ili mladunčadi zbrinuti u centru za slonove u Zimbabveu, koji vode obje organizacije. Neke od majki slonova ubili su krivolovci, dok su druge umrle od povreda ili suše, objasnila je osnivačica sirotišta za slonove Roxy Danckwerts.
O malim slonićima se brinulo danonoćno mjesecima i hranili ih posebnim mlijekom sve dok nisu pušteni natrag u divljinu. "Bebe slonova su potpuno ovisne od majčinog mlijeka do druge godine i ne mogu preživjeti same", objasnila je Danckwerts.
Životinje su bezbedno stigle nazad u rezervat od 85.000 hektara, koji je već dom za 11 drugih slonova koji su ranije stigli. Ovo bi trebalo pomoći novopridošlima da se naviknu u novo okruženje. Proces bi mogao trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, rekla je Danckwerts. Do tada, o životinjama će se svakodnevno biti zbrinute i nadgledane od strane čuva

(welt)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen