Freitag, 2. Juni 2023

Odmor za oči – Kakav mladi lisac!

 



Mladunče lisice, staro oko dva mjeseca, igra se sa cinober moljcem u Nacionalnom parku Zuid-Kennemerland u blizini holandskog primorskog grada Zandvoort. Insekt je drsko sjeo na nos razdraganog mladunčeta.
Ovaj čudesni par u igr otkrila je medicinarka i fotografkinja amaterka Anna Stelloo (50) na njenom foto izletu: „Volim lisice. Također povremeno fotografišem jelene i druge vrste, kao što su ptice i sove. Ali lisice su moja velika strast.”
Rezervat prirode u blizini grada Formule 1 poznat je po svojim crvenim lisicama.
Životinje, koje su zapravo jako stidljive, tamo su se dobro navikle na ljude, prihvataju njihovo prisustvo i uz malo sreće ponekad se mogu fotografisati kao fotomodeli.

Lisice dobijaju mlade obično od aprila pa nadalje. U dobi od dva mjeseca, mlade životinje sve češće se usuđuju napuštati roditeljsku jazbinu. Izuzetno su radoznale i vole same ići na mala putovanja. Roditelji su obično uvijek u blizini, kako bi u svakom trenutku mogli zaštititi svoje potomstvo, posebno od predatora. U urbanim sredinama, posebna prijetnja mladima su mačke.

Sa svojom izvanrednom crnom bojom cinober moljac (Tyria jacobaeae) je jedna od deset najljepših vrsta moljaca na svijetu prema platformi za prirodu EarthNWorld.com. Boja im ne služi samo za lijep izgled, već i kao upozorenje potencijalnim neprijateljima. Cinober moljci su uglavnom aktivni noću, ali se mogu naći i tokom dana. Rafinirano: Larve cinabarnog moljca gutaju otrovne alkaloide gorkog okusa iz svojih prehrambenih biljaka i tako postaju nejestivi.

(bams)

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen