Sonntag, 4. Juni 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Cijeli svijet od tačaka
Tačke, koje prikazuju identitet za rad japanske umjetnice Yayoi Kusama, relikti su halucinacija iz njenog ranog djetinjstva. Danas, u 96. godini, poznata umjetnica dobrovoljno živi u psihijatrijskoj klinici u Tokiju. Nakon strogog, represivnog djetinjstva, preselila se u SAD, tamo je suosnivala umjetnost performansa i pronašla svoj stil u hipi eri. U njenu čast, svjetska galerija Zwirner u New Yorku prikazuje njenu ličnu izložbu, koja uključuje i ovu gigantsku instalaciju.



Džentlmen u srednjem kraljevstvu
Možete se osloniti na Kineze u svakom pogledu u pogledu foto tehnologije. Na primjer, tri plavorepe pčelarice na slici su se naselile u Xiamenu u jugoistočnoj provinciji Fujian. Situacija se čini pomalo tradicionalnom: gospodin s desne strane hrani damu u sredini. Ne mogu se pronaći detalji o učesniku na lijevoj strani slike. Ali, čini se očiglednim, da se nazire konstalacija erotske ili agresivne prirode trojke.



Blockbuster na dnu
Olupina "Titanika" nalazi se na dubini od oko 3800 metara od aprila 1912: malo više od 111 godina nakon njegovog potonuća. 3D slike visoke rezolucije nude najprecizniji prikaz olupine do sada. Naučnici se nadaju da će snimak pomoći da se utvrdi tačan uzrok brodoloma.
Model je veliki korak u pravcu, da priče o brodu " krenu u pravcu istraživanja zasnovanog na dokazima, a ne na špekulacijama", rekao je stručnjak za Titanik Parks Stephenson.
Oko 1.500 putnika i članova posade poginulo je u katastrofi kada se luksuzni brod sudario sa santom leda u sjevernom Atlantiku, na putu od Sautemptona u Engleskoj do New Yorka.
Malo se zna o sudaru Titanika sa santom leda, rekao je Stephenson. „Ne znamo čak ni da li ga je santa udarila u desnu stranu, kako je to prikazano u svim filmovima snimljenim do sada.“ Krma broda bi mogla da pruži tragove o tome kako je brod udario u morsko dno.
Brod se jasno može vidjeti na 3D slikama: podijeljen je na dva velika dijela, krma i neprepoznatljivi pramac udaljeni su oko 800 metara. Ogromno polje krhotina okružuje parobrod, za koji se smatralo da je "nepotopljiv".

(news)

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen