Freitag, 23. Juni 2023

Oči oluje, oko Beatlesa

 





Nevjerovatno blago od skoro hiljadu fotografija koje je Paul McCartney snimio kamerom od 35 mm ponovo je otkrivena u njegovoj arhivi 2020. godine. Fotografije slikovito dokumentuju mjesece krajem 1963. i početkom 1964. godine kada je u Velikoj Britaniji izbila Beatlemanija, a četvorica Beatlesa nakon prve posjete SAD postali najpoznatije ličnosti svijeta. Fotografije prikazuju McCartnijevo lično viđenje ovog eksplozivnog vremena, kada su Beatlesi posmatrali dešavanja iz centra oluje, i čije su oči postale, da tako kažemo, "Oči Oluje".

Knjiga "1964 - Oči oluje", (naslov originala “1964: Eyes of the Storm”) predstavlja 275 McCartneyevih fotografija iz šest gradova koje su četiri Beatlesa obišli tokom ovih intenzivnih i legendarnih mjeseci - Liverpula, Londona, Pariza, New Yorka, Washingtona, D.C. i Miamija - plus mnogi ranije nepoznati portreti Johna, Georgea i Ringa. U svom predgovoru i uvodima poglavlja, McCartney se prisjeća vremena kada je "Kako drugačije to opisati - izbijao pakao", i slikovito opisuje trenutak kada se kultura promijenila i kada su 1960-e zaista počele.




Fotografije i refleksije
„Vidjeti snagu i ljubav, čuditi se onome što smo doživjeli, što ove fotografije bilježe, to je ono o čemu se ovdje radi. To je ono što život čini tako sjajnim.", napisao Paul McCartney
"Ako ste 1964. okrenuli kameru prema svijetu, koje ste ludilo snimili, kakvu ljepotu, kakvu radost, kakva previranja?" napisao je uvodničar Jill Lepore.

U prilogu nekoliko fotografije objavljenih u medijima u povodu izdavanja ove knjige:

Glasni i tihi dani u Miamiju: obožavatelji ispred hotela Deauville
Sve što nam treba je more: Ringo, John i George u Miamiju.
Tadašnja djevojka Paula McCartneyja, glumica Jane Asher, London,
Pjevačica Ronnie Spector (Ronettes) u New Yorku,
Policajac sa pištoljem u Miamiju,
Harrison i Lennon, London,
Obožavatelji prate auto Beatlesa u New Yorku,
Fotograf u ogledalu: McCartney u Parizu.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen