Samstag, 17. Juni 2023

“Mostarsko ljeto 2023.” s više od 30 kulturnih sadržaja

 


Ovogodišnja međunarodna kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto” biće otvorena u utorak, 20. juna, izložbom Udruženja likovnih umjetnika BiH te koncertom Mostarskih tamburaša, a u sklopu dvomjesečnog programa ponudiće više od 30 raznovrsnih kulturnih sadržaja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljića naglasio je kako će događaji na Mostarskom ljetu pružiti izvanredno iskustvo, a osim toga, i naglasiti važnost kulture u našem društvu.

“Kroz ove manifestacije, želimo podržati, unaprijediti i razvijati umjetnost kao sredstvo izražavanja stvarajući mostove između različitih generacija i kulturnih pozadina. Očekuje nas niz inspirativnih trenutaka i prilika da se povežemo s kulturnom, s umjetnošću na jedan jedinstven način”, kazao je Suljić.

U sklopu bogatog dvomjesečnog programa, između ostalog, biće upriličene promocije knjiga “Tetovirani grad” Harija Slipičevića, “Mimoilaženje” Adnana Džolote, “Geografija nestanka” Emira Suljagića, i “Prilozi za proučavanje genocida u Nevesinju” Hasana Eminovića, zatim video izložba “Nju je lako voljeti, izložba “Mramorje- govor bosanskih duša, etide i izložba grafika”, predstave “Perzeide”, “Psi(hopate)”, “Sve je to iz kuće”, te “Žena jevrejka” i “Jedi zdravo-šetaj pravo”.

Organizatori su najavili i koncert na kome će nastupiti flautistica Lelya Bayramoglu, književnu veče Rurdije Adžovića, promociju monografije “70 godina Muzeja Hercegovine Mostar 1950-2020” i izložbu “Svetozar Čorović – književna ostavština u Muzeju Hercegovine Mostar”.

Na godišnjicu obnavljanja Starog mosta, 23. jula, biće upriličen i koncert “Mostarskih kiša”, koje proslavljaju 25 godina uspješnog rada i djelovanja.

Manifestaciju “Mostarsko ljeto” organizuje pet kulturnih institucija u Mostaru, a to su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar.

Inače, “Mostarsko ljeto” je tradicionalna međunarodna kulturno-turistička manifestacija koja datira još iz 1979. godine, a koja ima za cilj jačanje i obogaćivanje kulture i umjetnosti i turističke ponude u Mostaru.

(Fena)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen