Freitag, 30. Juni 2023

Prije 30 godina: Operacija oslobađanja Mostara

 


Špago: Operacija oslobađanja Mostara zaslužuje mjesto u vojnim udžbenicima


Deblokada grada Mostara na području IV. korpusa jedna je od najvažnijih i najbriljantnijih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine, kazao je u povodu 30. godišnjice pogibije brig.gen. Midhada Hujdura Hujke, deblokade Mostara i oslobađanja bjelopoljske kotline, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Esad Kosić.

“Značaj i svrha manifestacije “Putevima pobjede ARBiH 1992.-1996.” je podsjetiti nove i mlade generacije da im se ne ponovi ovo što se nama događalo i da taj period upamte i drže u svom sjećanju i svojoj povijesti kao jedan od najvažnijih trenutaka na teritoriju Hercegovine – kazao je Kosić.

Komandant 449. istočno-hercegovačke brdske brigade Šerif Špago istakao je da se operacija oslobađanja Mostara zaslužuje naći u mnogim vojnim udžbenicima.

“Riječ je o jednoj od najbriljantnijih pobjeda Armije RBiH u Mostaru, Hercegovini, ali i cijeloj BiH. Oni koji poznaju vojnu terminologiju, odnosno način izvođenja operacija, znaju da su tog 30. juna jedinice 41. motorizirane brigade, ali i druge jedinice IV. korpusa izvodile najsloženije borbene operacije. Imali smo oslobađanje Sjevernog logora, odnosno napad na utvrđeni objekt, kasarnu, imali smo oslobađanje Raštana, ubacivanje jedinica na prostor Bijelog Polja i oslobađanje bjelopoljske kotline. Siguran sam da ova operacija zaslužuje svoje mjesto u mnogim vojnim udžbenicima i da se izučava na mnogim vojnim školama, jer nisam čuo da je u proteklom obrambeno-oslobodilačkom ratu ijedan prostor uradio takvu akciju da se iz okruženja izvrši proboj, oslobodi se i spoji sa slobodnim teritorijem i drugim jedinicama ARBiH”, kazao je Špago.

Mišljenja je kako je do ove operacije moralo doći.

“To je bilo nužno kako bismo, prije svega, osigurali da Mostar ostane ono što je i danas, jedini multietnički grad u BiH. Da nije bilo te operacije ko zna što bi se događalo u narednim periodima na prostoru ovog grada”, kazao je Špago.

Ratni komandant 41. motorizirane brigade Armije RBiH brigadir Esad Humo kazao je da je upitno kako bi završili Mostar i Hercegovina da nije bilo navedene akcije.

“Moram još jednom podcrtati da je ovo bio prelomni i ključni trenutak i za Mostar i za Hercegovinu, jer je ovaj naš proboj, odnosno spoj sa slobodnim teritorijem omogućio da ovaj prostor održimo do kraja, odnosno do Washingtonskog sporazuma i mira”, kazao je Humo.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen