Dienstag, 27. Juni 2023

Trenuci nježnosti

 


Malo pače je zadovoljno prislonilo glavu uz majčin obraz. Mali brat slijeva drijema i ne primjećuje kameru američke fotografkinje Tammy Kokjohn (64). Predana ekologinja iz Madisona, u državi Iowa, napravila je snimak sa tri neobične životinje u rekreacijskom području Santee Lakes u srcu okruga East, nedaleko od San Diega u Kaliforniji. Ona kaže: „Srce mi se slomilo kada sam vidjela ovu vezu između majke i djeteta i što sam dobila priliku da vidim i fotografišem ovu scenu. I da budem iskrena: Ko ne voli bebe životinje?” Sklonost ka ovakvim scenama kod Tammy nije slučajnost. Omiljeni motivi majke dvoje dece, koja se strastveno bavi fotografisanjem već 20 godina, su njeno šestoro unučadi: „I inače, želim da pomognem djeci da sve više zavole svijet prirode u kome živimo“.
Divlje patke su innače nešto američko,i kao i ćelav orao ili bizon. Njihovo stanište za razmnožavanje su šumovite močvare, plitka jezera, bare i potoci sjeverne i istočne obale Sjedinjenih Država. Divlje patke se povremeno javljaju i na zapadnoj obali Meksika ili u južnoj Kanadi. Odrasli mužjak ima zapanjujuću, raznobojno sjajno perje i crvene oči sa istaknutim bijelim sjajem na vratu. Ženka se može prepoznati po bijelom prstenu oko očiju.
Patke u brojkama:
Težina mužjaci 540 do 880, a 480 do 880 g ženke. Veličina 47 do 54 cm..Broj snesenih jaja do 15. Dimenzije jaja 51,2 x 38,8 mm. Trajanje ležanja na jajima 28 do 32 dana. Raspon krila 66 do 73 cm.

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen