Montag, 19. Juni 2023

Taj čudesni šareni svijet

 


Uspon na piramidu

Saksonija-Anhalt umjesto Egipta: Grupa turista penje se na takozvanu šiljastu gomilu u blizini Lutherstadt Eislebena u regiji Mansfeld u Njemačkoj. Gotovo špicasti brijegovi rezultat su više od 800 godina rudarenja. Sve do 1960-ih, bakarni škriljevac se tamo kopao i prerađivao u bakar. Neupotrebljivi šut, poznat i kao "mrtva stijena", nagomilan je na gomilama čiji oblik podsjeća na piramide. Na njih se može popeti samo u sklopu vođenih tura koje se održavaju jednom ili dva puta godišnje. Najviša od gomila je ona "Progres Shaft" - sa 153 metra, što je dobrih 16 metara više od Keopsove piramide u Gizi.




Zabava u Gazi
Ne vrti se sve u Pojasu Gaze oko rata, nasilja i beznađa: dok su u majju radikalne palestinske grupe ponovo vodile žestoke bitke s izraelskom vojskom, ispaljivane su rakete i ginuli ljudi, ovo dvoje mladih iz Palestine, u gradu Gazi doživljavaju zabavno putovanje na motornim vozilima Quadovima, s kojima se jure naprijed-natrag po pješčanoj stazi između starih auto guma.




Kao na Marsu
Nebo iznad obrisa Menhetna je prošle nedelje zasijalo marsovski narandžastom bojom. Dim od više od 100 šumskih požara u istočnoj Kanadi povukao se prema jugu. Kvalitet zraka u metropoli New Yorka je naglo opao, au međuvremenu je bio lošiji nego što je bio ikad, od početka mjerenja. Do bojenja neba došlo je zato što su kratkotalasne komponente sunčeve svjetlosti, plava i zelena, bile raspršene česticama dima na putu do Zemlje, ostavljajući samo crvenu i narandžastu boju.



Politika i moć

Svemir je politika, a prostor je svjetska moć. Tako bi se trebala tumačiti ovu sliku.
Prikazuje prizemljenu kapsulu kineskog svemirskog broda Shenzhou-15 ("brod bogova"). Usporena crveno-bijelim padobranom, upravo je sletjela u pustinju Gobi u Unutrašnjoj Mongoliji, vjerovatno malo grublje. Ona je na zemlju vratila tri taikonauta iz kineskog ponosa u svemiru - svemirske stanice Tiangong („Nebeska palata“). Lansirani su prošlog novembra sa raketom-nosačem Changzheng ("Dugi marš"). 186 dana u svemiru, do sada najstarije kineske posade u svemiru. Povratkom tri taikonauta, misija svemirske stanice se smatra završenom. Ambiciozni cilj petogodišnjeg plana kineske vlade je postignut. Kineski svemirski brodovi uskoro će letjeti prema Mjesecu i dovesti ljude i robote na Mjesec, vjerovatno u trci sa SAD.
Predsjednik Xi Jinping oduševljen je dostignućima svojih inženjera. "Kineski san ostvaruje svemirski san, svemirski san pokreće kineski san", rekao je o turneji, na Akademiji svemirske tehnologije 2013. godine.
Kina poseže za zvijezdama. Već se mogu vidjeti na državnoj zastavi koja se vijori pored kapsule. Naravno, one i dalje simboliziraju samu Kinu i – u malo manjem obimu – Mandžuriju, Mongoliju, Xinjiang i Tibet.


Voda oduzela sve
Hersonska oblast je mnogima bilo jedan od omiljenih delova Ukrajine. Tamo se čovjek uvijek osjećao kao na egzotičnom odmoru, na plažama sa azurnom vodom i kao prah bijelim pjeskom, u hladu elegantnih vinskih dobara, na slanim jezerima i vrelim gejzirima. Pelikani i delfini žive tamo u divljini. Ne, još uvijek za ne vjerovati: oni ne žive tamo - oni su živjeli tamo. Ovaj raj više ne postoji. Brana Kahovka kod Chersona uništena je. Sadržavala je 18 milijardi kubnih metara vode iz Dnjepra, koji sada plavi ovo područje. Izgubilo se mjesto čežnje. Voda je tamo uzela sve od ljudi: njihove kuće, životinje, polja su poplavila, hemikalije ulaze u vodu za piće, šire se epidemije. Riječ je o humanitarnoj i ekološkoj katastrofi čije razmjere još niko ne može procijeniti. Područje je okupirano od strane Rusa godinu dana. Oni su minirali branu, kažu.
Zato zapadni stručnjaci sumnjaju da oni stoje iza razaranja. Jednom ranije, 1941. godine, digli su u vazduh ogromnu branu na Dnjepru, tada, da bi zaustavili napredovanje hitlerovog Wehrmachta.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen