Mittwoch, 14. Juni 2023

Apokaliptično raspoloženje: smog prekrio istočnu obalu SAD













Šumski požari u Kanadi pogađaju istočnu obalu Sjedinjenih Država. Dim od teških požara obavija američki grad New York posebno u apokaliptičnoj izmaglici. Zagađenje vazduha je ogromno.
Šumski požari bjesne već sedmicama. Samo ove godine registrovano je više od 2.200 požara i izgorjelo oko 3,8 miliona hektara šume. Čestice dima vjetrom stižu do južnog susjeda SAD-a. Slika prikazuje oblake dima nad provincijom Nova Škotska u Kanadi
Šef vlade kanadske pokrajine Québec, Francois Legault, izvještava da je više od 11.000 ljudi u pokrajini već evakuirano, a slijedi ih još 4.000. U Montrealu (slika) kvalitet vazduha se pogoršao, postoji upozorenje o smogu.
Slika iz BC Wildfire Service prikazuje šumski požar u blizini rijeke West Kiskatinaw. Američki predsjednik Joe Biden je na Twitteru napisao da su SAD poslale 600 vatrogasaca i druge snage i opremu u Kanadu da pomognu u borbi protiv plamena.
Smog se iz Kanade kreće prema istočnoj obali SAD-a. I ovde postoji veliko zagađenje vazduha.
Neboderi u Njujorku obavijeni su žućkasto-narandžastom izmaglicom. Mnogi građani nose maske.
Vlasti preporučuju boravak u zatvorenom prostoru. Ovo se posebno odnosi na djecu i starije osobe. Slike pružaju pogled ispod Bruklinskog mosta i na Kip slobode koji je također obavijen apokaliptičnom izmaglicom. Muškarac razgovara telefonom dok gleda kroz izmaglicu ispred mosta Džordža Vašingtona. Nebo je obojeno narandžasto.
Gradonačelnik New Yorka Eric Adams pozvao je stanovništvo da ograniči aktivnosti na otvorenom "što je više moguće". "Danas nije dan za treniranje za maraton," rekao je.
Milionska metropola mjeri najgori kvalitet zraka u posljednjih nekoliko godina. U zavisnosti od regiona, nivo upozorenja je u sredu bio od narandžaste do crvene boje.Prema američkoj agenciji za zaštitu životne sredine, kvalitet vazduha na mnogim mestima je bio "nezdrav" ili čak "veoma nezdrav". Između ostalog, zbog toga su otkazane školske aktivnosti na otvorenom.
"Širi se miris kao da neko peče nešto na roštilju", rekla je jedna 30-godišnja tajlandska turistkinja.
Portparolka američkog predsjednika Joea Bidena, Karine Jean-Pierre, rekla je da su šumski požari i njihov utjecaj "još jedan alarmantan primjer" uticaja klimatskih promjena na ljude.

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen