Mittwoch, 28. Juni 2023

Sa stranica stare štampe: Poplave u Mostaru 1937.




U članku iz beogradske "Pravde" od 15. septembra1937. godine, izvješćeno je o nevremenu koje je pogodilo Mostar, a koje je pratilo izlijevanje Radobolje.


"Strahovito nevreme u Bosni i Hercegovini

Mostar je najviše oštećen

Srećom, ljudskih žrtava, kako izgleda, nema


Mostar, 14 septembar,

Strahovito nevreme koje je vladalo u toku jučerašnjeg dana u čitavoj Bosni i Hercegovini prošlo je srećom, bez velikih žrtava. Mestimična provala oblaka prećena vetrovima, prouzrokovala je veliki štetu koja se ceni na nekoliko miliona dinara. Naročito je velika šteta počinjena u Hercegovini.

Nema mesta koje nije nastradalo, a najveću štetu pretrpeo je Mostar koji je od juče poplavljen vodom u visini preko jednog metra. Čitav zapadni deo grada poplavljen je na nekoliko kvadratnih kilometara. Ima mesta gde je sinoć voda dostigla blizu dva metra visine. Najstrašnije je bilo oko pet sati popodne kad su naišli oblaci, uz strahovitu grmljavinu i vetar. Ogromna količina vode sručila se na grad, nadolaženje brdskih potoka i reke Radobolje koja se izlila iz korita i polavila Šetalište Vojvode Mišića, Lašku ulicu, Rondo, Bijesak ulicu sve do Zahumske ulice, Carnik ulicu, Aleju Uzdisaja, čitav kraj Bakamluk i Ilićevu ulicu.

U Bakamluku nema kuće, u čije podrume i prostorije nije prodrla voda. Nameštaj je oštećen. Baštu kavane Balinovac i baštu "Bled" voda je polavila tako da je onemogućeno..."


U tekstu uočavamo nazive mostarskih ulica kojih više nema, kao i nekoliko pogrešno napisanih naziva: Šetalište Vojvode Mišića, Laška ulica, Bijesak ulica, Zahumska ulica, Carnik ulica, Aleja Uzdisaja i Ilićeva ulica, bašta Bled...


prilozi: fotografije ispred vile Fessler na Rondou, i sa Šetališta, koje je napravio Miroslav Loose

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen