Sonntag, 18. Juni 2023

Uvjerljiva pobjeda Portugala u Lisabonu

 












Portugal - Bosna i Hercegovina 3:0 (1:0)

Stadion Da Luz u Lisabonu.

Gledalaca: 65.000.

Sudija: Davide Massa (Italija).

Strijelci: 1:0 – B. Silva (44′), 2:0- Bruno (77′), 3:0- Bruno (93′).

Žuti karton: Pjanić i Tahirović (BiH), Pereira (Portugal).

Portugal: Costa, A. Silva, Dias, Danilo, Cancelo, Guerreiro (78. Semedo), Palhinha (87. Jota), Bruno, B. Silva (87. Otavio), Felix (62. Neves), Ronaldo. Selektor: Roberto Martinez.

BiH: Šehić, Dedić, Ahmedhodžić, Saničanin, Barišić (71. Hamulić), Kolašinac (78. Gazibegović), Cimirot, Hadžiahmetović (71. Tahirović), Pjanić (78. Prcić), Stevanović, Džeko (78. Varešanović). Selektor: Faruk Hadžibegić.


Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u susretu 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj na gostovanju kod Portugala rezultatom 3:0 (1:0).

“Zmajevi” su dobro parirali domaćinima u prvom poluvremenu, ali je jedna nesmotrenost naše odbrane u finišu omogućila Portugalcima da, ipak, postignu gol te na odmor odu s golom prednosti.

Naime, nakon izgubljene lopte bh. tima na sredini terana u 44. minuti, Bernardo Silva dobio je od Brune Fernandesa po sredini gola loptu iza leđa bh. odbrane, te je sa oko 13 metara savladao istrčalog Šehića za 1:0.

Selektor bh. tima Faruk Hadžibegić u večerašnjem susretu od početka je u tim uvrstio debitanta Adriana Leona Barišića, koji je u 21. minuti sa desne strane zamalo iznenadio golmana Portugala Dioga Costu.

Bio je to više centaršut nego šut, koga je Costa krajnjim naporom izbio ispod prečke. Bila je to ujedno i prva ozbiljnija prijetnja bh. tima. Portugalci su u 23. minuti bili postigli gol, a strijelac je glavom postigao Christiano Ronaldo, ali je taj gol poništen zbog ofsajda.

Najbolju priliku u dotadašnjem toku meča imao je bh. kapiten Edin Džeko, koji je nakon ubacivanja Gojka Cimirota s lijeve strane šutirao lijevom nogom sa oko 10 metara po sredini gola, ali je lopta otišla pored gola.

Džeko je u 33. minuti, nakon što je Amir Hadžiahmetović centrirao sa desne strane a domaćini izbili loptu, u 16.ercu gostiju uposlio Miralema Pjanića, ali je on slabo zahvatio loptu. Portugal je u 37. minuti uputio prvi šut prema golu Ibrahima Šehića, koji je paradom skrenuo u korner šut Joaoa Felixa sa oko 15 metara.

Džeko u 38. minuti nije uspio na 18 metara od gola dobro prihvatiti loptu, koju su domaćini ispucali. Pjanić je u 41. minuti dobio žuti karton, zbog prekršaja na sredini terena nad Felixom. Na pauzu se otišlo s vođstvom domaćina rezultatom 1:0.

U nastavku susreta, domaćini Portugalci su krenuli odlučno po drugi gol, ali su se i naši brzo presabrali, te prenijeli loptu na polovinu terena koja pripada domaćinima.

Portugal je u 59. minuti razvio dobru akciju, ali je Anel Ahmedhodžić u našem 16.ercu dobio duel protiv Ronalda. Opasnu akciju domaćina Bruno nije uspio realizovati u 75. minuti, odnosno Siniša Saničanin izbio mu je loptu u korner dok se na 10.ak metara od gola spremao za šut. Bruno je, ipak, u 77. minuti, na centaršut Rubena Nevesa, glavom pogodio za 2:0.

Nakon drugog gola za domaćina, iz igre su izašli i Asmir Kolašinac, umjesto koga je ušao Jusuf Gazibegović; Miralem Pjanić, umjesto koga je ušao Sanjin Prcić, te Džeko, umjesto kojeg je ušao Dal Varešanović, pa su u večerašnjem susretu priliku dobili sva trojica debitanata – Barišić, Hamulić i Varešanović.

Pokušaj Amara Dedića u 81. minuti sa oko 20 metara po sredini gola domaći golman je lako uhvatio. Portugal je pritiskao do kraja, ali je i naš tim imao dobru priliku, kada je rezervista Said Hamulić šutirao sa oko 18 metara u 89. minuti, ali je golman Costa izbio u korner. Bruno je u trećem minutu sudijskog dodatka sa oko 14 metara pogodio za konačnih 3:0.

Selektor BiH zbog povreda nije mogao računati na Radeta Krunića, Ermedina Demirovića i Dennisa Hadžikadunića, koji nisu bili na pripremama u Zenici, gdje će u utorak, 20. juna, na Stadionu “Bilino polje” ugostiti Luksemburg, dok je Benjamin Tahirović, takođe, zbog povrede, večeras priliku dobio sa klupe.


Portugal je ove kvalifikacije otvorio martovskim trijumfom na svom terenu protiv Lihtenštajna s 4:0, a onda su i u gostima s visokih 6:0 porazili Luksemburg te do sada još nisu primili nijedan gol. BiH je, pak, nakon uvjerljivog trijumfa u prvom meču na svom terenu u Zenici protiv Islanda s 3:0, poražena u gostima kod Slovačke s 0:2.

Ranije danas je u okviru grupe J Luksemburg na svom terenu s 2:0 (0:0) porazio Lihtenštajn, a večeras je Island na svom terenu izgubio protiv Slovačke i odigrao 1:2 (1:1). Tabela grupe J nakon odigranog 3. kola: Portugal 9, Slovačka 7, Luksemburg 4, BiH i Island po 3 te Lihtenštajn bez bodova.

Osim susreta BiH – Luksemburg, u utorak, s početkom u 20.45 sati, u istom terminu Island dočekuje Portugal te Lihtenštajn Slovačku.

(Fena)

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen