Samstag, 12. März 2022

Stari gradovi u sjeni drugih turističkih destinacija

Pariz, Rim i Amsterdam su među najpopularnijim destinacijama za gradski odmor. Ali oni koji se zapute u velike metropole ovoga svijeta često previde manja mjesta, koja imaju jednako poseban šarm. Na kraju krajeva, malo ne znači i manje historijsko, a obično je lakše držati se podalje od drugih turista. Inspiracija za posjetu 50 starih gradova širom svijeta, od kojismo izabrali nekoliko najzanimljivijih...

Mostar, Bosna i Hercegovina

Rupe od metaka u zidinama starog grada i napuštenim zgradama u Mostaru još uvijek podsjećaju na jugoslovenske ratove 1990-ih. Međutim, mnogo je učinjeno da mu se vrati nekadašnji sjaj. Jedna od znamenitosti bosanskog grada je obnovljeni osmanski most Stari Most, koji premoštava rijeku Neretvu. Vrijedi vidjeti i Koski Mehmed-pašina džamija iz 17. vijeka i stare turske kuće u gradu.


Merida, Španija

Jedan mali grad rimskih korijena je Merida u zapadnoj Španiji. Mjesto je postojalo već 25. godine pne. Osnovano je 300. godine pne i nekada je bilo jedno od najvećih i najvažnijih u regiji. Rimske ruševine su i danas atrakcija, uključujući veoma dobro očuvano pozorište, most i akvadukt. U Casa del Mitreo nalaze se freske i mozaici iz rimskog doba.


Padova, Italija

Padova u sjevernoj Italiji, oko 40 kilometara od Venecije, dom je drugog najstarijeg univerziteta u ovoj zemlji. Grad je osnovan još 302. godine pne. i još uvijek sadrži mnoge tragove prošlosti. Atrakcije u srednjovjekovnom starom gradu su renesansna Palazzo Bo sa univerzitetskim kampusom i Cappella degli Scrovegni, kapela sa lijepim Giotto freskama.


Trondhajm, Norveška

Ono što malom gradu Trondhajmu nedostaje u veličini, on nadoknađuje prirodnim ljepotama, nebrojenim muzejima i intrigantnom istorijom. Norveški grad je osnovan još 997. godine nove ere i vjekovima je bio i mesto hodočašća i važno trgovačko središte. Stari grad se sastoji od živopisnih kuća i brojnih kanala. Katedrala Nidaros je najsjevernija gotička katedrala u Evropi.


Taroudant, Maroko

Grad Taroudant, koji je bio glavni grad vladajućeg naroda Saadijana od 1549. do 1659. godine, skriven je u dolini rijeke Oued Souss u Maroku. Iza moćnih gradskih zidina nalaze se kuće boje meda, krivudavi Souksi i veliki tržnice.


Kotor, Crna Gora

Stari grad Kotor je vjerovatno jedan od najatraktivnijih u Evropi, jer se u njemu redaju jedna crkva za drugom, kafana za kafanom, a sve to je opasano starim gradskim zidinama. Pogled na Bokokotorski zaliv je jednostavno čaroban. Ime grada potječe od srednjovjekovnoga latinskog naziva Catarum. Arheološki nalazi na području današnjega Kotora svjedoče priličnno dugom životu na istom mjestu. Grad je opasan starim, četiri kilometra dugim zidinama kroz koje se u njega ulazi na troja vrata. U gradu se nalaze pomorski muzej, pomorski fakultet, institut za biologiju mora, pozorište, istorijski arhiv.


Matera, Italija

Mali gradić Matera na jugu Italije doživio je procvat kao evropska prijestolnica kulture 2019. godine. Stari grad se uglavnom sastoji od pećinskih naselja, Sassi, u koje su se uselili brojni Airbnb smještaji i butik hoteli. Grad se smatra jednim od najstarijih stalnih naselja na svijetu. Znamenitosti takođe uključuju katedralu iz 13. stoljeća i Casa Grotta nei Sassi, dobro očuvanu pećinsku kuću.


Heidelberg, Njemačka

Privlačnost Heidelberga počinje njegovom lokacijom: Ovaj univerzitetski grad u Baden-Württembergu leži na obali rijeke Neckar, koja na ovom mjestu vijuga kroz nekoliko šuma. Tu je i stari grad pun barokne arhitekture i impozantan srednjovjekovni dvorac, koji je u 16. vijeku pretvoren u renesansni dvorac. Muzej Kurpfälzisches je dobro mjesto za upoznavanje sa istorijom grada.

(msn)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen