Mittwoch, 23. März 2022

Čitav život u trčanju

 


Danas ovdje, sutra tamo: Pošto je GPS uređaj ugrađen na jednoj mongolskoj Gazeli trajao neuobičajeno dugo, pokazali su se začuđujuće dugi putevi i relacije koje savladavaju ove životinje.

Za 5 godina gazela je prevalila čitavih 18.000 kilometara. To odgovara polovini obima oko Zemaljske kugle. A pošto se gazele najčešće kreću u grupama, kao na slici u prilogu, stručnjaci iz Instituta u Frankfurtu u Njemačkoj zaključuju da gore pomenuta relacija nije bio usamljeni slučaj jedinke.

Pomenuta gazela je od 2014. godine pretrčala istočnu Mongoliju više puta sa sjevera prema jugu, ulazila i u ruski i u kineski pogranični region, protrčala preko snijegom pokrivenih brežuljaka i prešla preko bijesnih riječnih tokova.

Ruta nije neuobičajena samo zbog velikih distanci, objašnjavaju stručnjaci u sada objavljenoj studiji, nego što se gazele odvažavaju krenuti u stotinama kilometara dugo nepoznato područje. Za vrijeme njihovog putovanja gazele su posjetile neka područja samo jednom, a neka druga područja i više puta, u neredovnim i nepredvidivim vremenskim razmacima.

Početkom 2019. godina gazela se vratila u zimovalište gdje je godinu dana provela "prilično mirno", sve dok GPS uređaj nije prijavio njenu smrt u avgustu te godine. Ogrlica gazele pronađena je u jurti jednog pastira, koji je prijavio da je gazela uginula od napada crva na njenom kuku.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen