Dienstag, 1. März 2022

Mjesto nezavisne, suverene BiH je u Evropskoj uniji(tekst koji slijedi objvljen je na portalu Novasloboda.ba, dana 1. marta 2022. godine)

Bosna i Hercegovina danas slavi 30. godišnjicu svoje nezavisnosti. Godišnjice nisu samo prilika za obilježavanje, već i prilika za osvrt. Bosna i Hercegovina je još uvijek mlada država, ali gledajući unazad, prešla je dug put i želimo je vidjeti kako dalje napreduje ka Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

“Ovogodišnji Dan nezavisnosti u Bosni i Hercegovini obilježava se usred nove geopolitičke realnosti. Dok BiH obilježava godišnjicu nezavisnosti, jedna druga evropska država se bori da sačuva svoju. Evropska unija čvrsto stoji uz Ukrajinu i njen narod. Duboko žalimo zbog tragičnih gubitaka ljudskih života, ali smo i inspirisani otpornošću i hrabrošću Ukrajinaca. EU je usvojila širok spektar mjera u odgovoru na invaziju. Ovakve mjere osiguravaju da predsjednik Putin plati visoku cijenu za svoje postupke, a cilj im je oslabiti mogućnosti Rusije da vodi rat.

Od onih koji teže članstvu u EU očekujemo da budu jedinstveni s nama po ovom pitanju. Da uvide kršenja međunarodnog prava, prepoznaju laži i dezinformacije i da znaju da su ovakvi postupci nečuveni. Suočeni s ovom agresijom i očiglednim podrivanjima evropskog mira i stabilnosti, jednostavno nema vremena za neutralnost ili balansiranje interesa.

EU je odlučna u očuvanju mira i stabilnost na evropskom kontinentu. U Ukrajini, jednako kao i u BiH. Upravo je iz tog razloga, EUFOR preduzeo mjere opreza i angažovao 500 dodatnih vojnika. Demokratija, mir, različitosti, jednakost i poštivanje ljudskih prava su sama suština onoga za šta se EU zalaže. Snažno ćemo braniti ove vrijednosti suočeni s zlom. Ovo je bolna, ali uvijek važna lekcija koju smo naučili devedesetih. S tugom gledamo unazad, ali smo i odlučni da ne ponovimo svoje greške.

Bh. građani se jasno identifikuju s ovim vrijednostima, što je i osnovni razlog zašto žele da vide BiH u Evropskoj uniji. Politika podjela im to uskraćuje. Nespremnost političkih lidera da interese građana stave iznad svojih znači da je zemlja gotovo u zastoju. Ne samo društveno ili ekonomski, već i na putu ka EU.

Odlučni smo podržati BiH u postizanju cilja članstva u EU, toliko željenog među mnogima u ovoj zemlji. EU je uložila stotine miliona eura za podršku reformama u cilju jačanja demokratije, vladavine prava i ekonomije. Biti dijelom EU podrazumijeva ekonomski rast, radna mjesta i sveukupno bi olakšalo svakodnevni život stanovništvu i privatnom sektoru. Pozivam političke lidere da ne odgađaju prosperitetnu budućnost u EU, već da ubrzaju reformski put fokusirajući se na reforme za bolji život građana ove zemlje.

Širom zemlje mi u razgovorima govore da se ništa ne može promijeniti i da će naslijeđe prošlosti i dalje biti prepreka boljoj budućnosti. Ali, ne zaboravite da je Evropska unija izgrađena na temeljima konkretne saradnje i solidarnosti među narodima, nekadašnjim suprotstavljenim stranama, ali čiji su lideri pokazali spremnost za pomirenje i saradnju. Na svakom svom putovanju po zemlji, isto to vidim u lokalnim zajednicama, što me samo podsjeti na razočaravajuću politiku na nacionalnom nivou. Stvari se mogu promijeniti ako postoji politička volja.

Više nego ikada ranije, danas smo svjedoci ogromne razlike u vrijednostima između onih koji žele zaštititi i promovisati demokratiju, ljudska prava i suverenitet nezavisnih nacija u Evropi, s jedne, i onih koji žele da ih unište, s druge strane. Neka ova godišnjica bude podsjetnik na ono što je postignuto i kakvu budućnost građani u BiH žele i zaslužuju. Očekuju da se njihovi lideri fokusiraju na stabilnost, ekonomski rast i vladavinu prava te BiH u EU. Evropska unija je spremna da podrži građane u ovim težnjama”, stoji na kraju saopštenja delegacije EU u BiH.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen