Dienstag, 15. März 2022

„Ćiro-staza svjetske baštine“








Druga rekreativna biciklijada na relaciji Hutovo – Ravno održana je 13. marta 2022. u sklopu projekta „Ćiro-staza svjetske baštine“. Ciklovodiči su upoznali preko stotinu biciklista s bogatom kulturno-istorijskom baštinom područja kojim su vozili, te su posjetili Ravno, pećinu Vjetrenica i manastir u Zavali i poslušali zanimljive priče iz tog područja.

Kružna biciklijada duga 60 km iz Hutova do Ravnog i natrag biciklistima pružila je uživanje u prirodi, čistom vazduhu i domaćim specijalitetima, koje su proizveli domaći privrednici.

Projekat „Ćiro-staza svjetske baštine“, koji finansira Evropska unija i Vlada SR Njemačke, promovipe kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge, koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar. Cilj projekta je bio izvršiti uticaj na povećanje broja posjetilaca i poboljšanje lokalne privrede, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze.

„Provođenje prvog projekta ‘Ćiro’ završeno je 2016. godine i od tada do danas vidljivo je da je ova trasa prepoznata u svjetskim razmjerima. Svakodnevno se mogu vidjeti biciklisti u individualnim ili organizovanim turama, iz cijelog svijeta kako bicikliraju stazom Ćiro“, kazao je Nikša Vuletić, direktor JP Vjetrenica d.o.o. Ravno.

Ćirina staza je jedan novi brand koji lagano raste i sve više je bike friendly objekata u Hercegovini, što umnogome utiče na turističku ponudu. Uz biciklijade i sadržaje sličnog tipa, biciklizam će biti jedna od glavnih aktivnosti u turističkim ponudama Hercegovine, a direktnu korist će imati privatni iznajmljivači i objekti za prihvat gostiju, kao i Vjetrenica kao pokretač turizma u opštini Ravno. Za sve bicikliste kod organizovanih biciklijada ulaz u Vjetrenicu i pratnja vodiča su besplatni, dodao je Vuletić.

„Hercegovina raspolaže sa oko 1.200 km mapiranih biciklističkih staza i idealna je destinacija za cikloturizam. Promocijom baštinskih vrijednosti određenog područja i njegovog stanovništva kroz projekte kao što je ‘Ćiro staze svjetske baštine’, kreirana je nova turistička ponuda“, kazala je Stanislava Borovac, cikloturistički vodič i članica tima Herzegovina Bike.

Projekat „Ćiro-staza svjetske baštine“ traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 738.000 KM, od čega Evropska unija i Vlada SR Njemačke sufinansira 590.000 KM kroz EU4Business projekat. Vodeći realizator projekta je Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH.

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business finansira Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen