Freitag, 4. März 2022

Iz svijeta – Slike dana

 


U svijetu tišine

Ova gospoda su ostavljena u miru, dok svjetske sile otkrivaju svoju nesposobnost i i nepripremljenost, a ratovi im izbijaju pred ulaznim vratima. Budistički monasi u hramu Wat Phra Dhammakaya, u predgrađu Bangkoka, zadržavali su svoj pogled na svijet. Redovno na dan punog meseca, u trećem lunarnom mjesecu, po tradicionalnom tajlandskom kalendaru, obilježava se svečanost Makha Bucha, jedan istorijski skup od 1.200 Budinih sljedbenika, koji žele da čuju svoga Učitelja kako im propovjeda.


Bilo je oluja i oluja

Kratak trenutak tišine između dva naleta oluje, koja kao da je najavljivala smak svijeta. Kanadska zastava na vrhu ribarske kuće u blizini mjesta Kawartha Lakes, u provincija Ontario signalizira patriotsko raspoloženje u svim vremenskim uslovima. Samo sitni natpis "Yamaha", malo ispod, pokazuje da bilo šta više nije moguće bez tehničke pomoći sa Dalekog istoka. Pogotovo što se olujna vremena tamo podnose uspješnije, nego bilo gdje drugo.


Moda, ili?

Modna industrija je izgleda zauzela malo opušteniji pristup.

Davno je bilo kada su njeni carevi još bili živi i nisu morali brinuti o usklađenosti i pravilima različitosti. A sada, jedna manekenka, kojoj bi ranije samo neustrašivi željeli da priđu bliže nego što je razmak za vikanje, paradira u njujorškom Spring studiju za dizajnerski duo The Blonds. A šta se sve moglo vidjeti među njihvim kreacijama, ovo što je prikazano ovdje, u najboljem slučaju je predstavljalo osrednjost.


Oprezno u šumu

Jaki olujni vjetrovi proteklih dana su posebno pogodile su šume, a posebno u sjevernim saveznim pokrajinama u Njemačkoj.

Slika u prilogu prikazuje uništenu šumu smreke, koja izgleda kao da je pokošena, u pokrajini Mecklenburg-Vorpommern. Tamošnja šteta od nevremena procjenjuje se na pola miliona kubnih metara. U državnim šumama Schleswig-Holstein računa se sa oko 60.000 kubnih metara unuštenih olujnim vjetrom, što je skoro 30 posto godišnjeg plana za sječu.

Sve u svemu, šteta je znatno manja od one koju je prouzrokovao legendarni uragan "Kiril" iz 2007. godine. Šteta se mora brzo sanirati, jer će u suprotnom vrlo brzo postati leglo potkornjaka, koji će još više pogoditi šume.

Zbog obilnih padavina tlo je omekšalo, pa postoji opasnost da padnu druga oslabljena, oštećena stabla, ili grane. Brojni stručnjaci, kao i Njemačko vijeće za šumarstvo govore o smrtnoj opasnosti za one koji bi ovih dana krenuli u šumsku šetnju.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen