Samstag, 26. März 2022

Iz svijeta – Slike rata u Ukrajini

 


Četiri sedmice

Iscrpljeni vatrogasac čuči na mjestu gdje je nekada bio prozor – ova stambena zgrada u Kijevu uništena je nakon ruskog napada. Ukrajina već četiri sedmice pati od Putinovog terora. Samo Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je dokumentirala 64 napada na zdravstvene ustanove, uključujući napad na porodilište u okruženom gradu Mariupolju. Krvoproliću se ne nazire kraj.



Volja za životom

Napolju, sirene, bombe padaju, smrt. Ali ovdje, u podrumu porodilišta, život je počeo prije nekoliko sekundi. Djevojčica koja vrišti, o kojoj se brinu medicinar i medicinska sestra, zove se Snischana. Njena majka Aleina je jedna od 49 trudnica na odjeljenju. Skoro polovina njih se porodila od početka ruske invazije.



Grad u plamenu

Vatrogasci tokom noći pokušavaju da koordiniraju akcije gašenja požara ispred zapaljenog skladišta u Kijevu. U međuvremenu, glavni grad uči da živi sa ratom. Kad nema policijskog časa, apoteke rade, smeće se odvozi. Postoji voda, struja, internet – i jedna hotline telefonska linija putem koje se psihijatri brinu o traumatiziranoj djeci.



Poslije pakla

Čađ na njenom licu i rukama je podsjetnik da je ova žena pobjegla iz vatre. U ranim jutarnjim satima napadnut je njen stambeni blok u Svjatošinu, okrugu na zapadu Kijeva. Vatrogasci su je spasili iz njenog stana. Ruska vojska nedeljama pokušava da zauzme prijestolnicu. Njihova municija redovno uništava stambene objekte.



Izbjeglice

Masovni bijeg iz zone borbenih dejstava. Više od tri miliona Ukrajinaca izbjeglo je u inostranstvo od početka rata - većinom u susjedne zemlje. Izbjeglice pristižu na Centralnu stanicu u Berlinu, prvu luku pristajanja na njemačkom tlu za do 15.000 ljudi iz Ukrajine – svakog dana.

(stern)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen