Samstag, 19. März 2022

Iz svijeta – Slike rata u Ukrajini

 


U miru sinovi sahranjuju svoje očeve; u ratu očevi sahranjuju svoje sinove“, napisao je grčki istoričar Herodot. To isto je uvijek važilo i za majke. A tako i u ovom ratu. Kako u Ukrajini, tako i u Rusiji.

U stalnoj opasnosti

Žena je oko štapa vezala bijelo platno - simbol zaštite u vrijeme rata, ali i znak za predaju. Za nju je to bila jedina zaštita, dok bježi kroz ulice izrešetane mecima, i njen talisman preživljavanja u teškim borbama u okruženom Irpinu na sjeveru Ukrajine.


Rani oproštaj

Majka posljednji put grli tijelo svog sina tokom mise zadušnice u crkvi Svetog Petra i Pavla u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. Poginuo je u ruskim napadima. „U miru sinovi sahranjuju svoje očeve; u ratu očevi sahranjuju svoje sinove“, napisao je grčki istoričar Herodot. To isto je uvijek važilo i za majke. A tako i u ovom ratu. Kako u Ukrajini, tako i u Rusiji.


Civilni ciljevi

Ruska vojska napada i stambene blokove dok napreduje, prihvatajući civilne žrtve u tom procesu. Navodno i zato, što su ukrajinske trupe postavljae svoje položaje na krovovima visokih zgrada.

Nakon borbe

Borba protiv ruskih vojnika i separatista još uvijek bjesni. Ukrajinski vojnik puši cigaretu, a tragovi borbe i dalje su mu na licu. Trenutak smirenosti usred rata.

Snažan otpor

Ukrajinski vojnik pregleda ostatke oborenog ruskog lovca-bombardera u Harkovu: trofej neumornog otpora ruskoj dominaciji u istočnoj Ukrajini.

Na stubu srama

U ratu osveta zamjenjuje zakon: Vojnici su na ovaj način željeli da ponize jednog pljačkaša, kojeg su uhvatili na djelu. Vezali su ga plastičnom folijom za ulični znak. Sa spuštenim pantalonama i krompirom u ustima.


Nedostojno umiranje

Užurbano bacaju mrtvih u zemlju. Nema ko da se moli za njih. Nema ko da plače za njima. Za to nema vremena u ovom ratu. Jer, sljedeće rusko granatiranje prijeti svake sekunde. Grad: opkoljen. Mrtvačnice: pune. Također će i iz privatnih kuća biti donošeni smrtno stradali. Po naredbi nadležnih više nema pojedinačnih ukopa. Gradske vlasti stoga prikupljaju tijela i dovoze ih u ovaj 25 metara iskopani dugi kanal.


Što dalje od prve linije

Mlada žena je sigurna - barem za sada. I možda se zato na njenom licu vidi nešto poput olakšanja. Prošle sedmice se ukrcala u autobus koji je evakuirao ljude iz Enerhodara, grada na jugoistoku zemlje. Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, skoro 125.000 ljudi napustilo je ovo područja sa teškim borbama kroz takve "humanitarne koridore"

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen