Dienstag, 22. März 2022

Povratak zebre Quagga

 


Kako ukloniti pruge sa zebre? Nakon decenija pokušaja uzgoja, projekat Quagga (fon. kvaga) u Južnoj Africi uskoro će doći do uspješnog završetka.

Sada imamo ukupan fond od 200 životinja“, kažu iz uzgajališta. Quagga je naziv izumrle podvrste zebre bez pruga. Krajem 17. vijeka oni su lutale stepama Južne Afrike u velikim stadima. Cilj je uzgojiti rasplodno stado od oko 40 životinja koje liče na kvage. To je sada slučaj sa oko 20 životinja danas, iako smeđa boja i dalje izgleda malo slaba.


Uz temu:

Kvaga, kako su ovu životinju nazovali u hotentotskom jeziku, (Equus quagga), je vrsta zebre porijeklom iz južne Afrike, koja je isprugana samo na prednjem dijelu tijela. Zbog neobičnog izgleda danas se smatra da je bila srodnija konjima nego zebrama. Evropski kolonisti su je istrijebili do 1863. godine, a nakon toga je tek poneki primjerak ostao sačuvan u zoološkim muzejima. Posljednji primjerci uginuli su u zoološkim vrtovima u Berlinu (1875) i Amsterdamu (1883). Sačuvan je snimak kvage iz Londonskog zoološkog vrta iz 1870. godine

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen