Mittwoch, 9. März 2022

Iz stare štampe: Konkurs grada Mostara za izgradnju električne centrale u Mostaru, 1910. godine

 



Is stare štampe: Konkurs grada Mostara za izgradnju električne centrale u Mostaru, 1910. godine


U časpisu Elektrotechnik und Maschinnenbau, Beč, broj 27 od 3. jula 1910 godine objavljen je konkurs za izgradnju Električne centrale u Mostaru, u čast sjećanja na visoku posjetu cara i kralja Mostaru.


Gradsko vijeće Mostar

Br. 2953

Objava.

Opština Mostar je odlučila, u znak sjećanja na visoku posjetu njegovog visočanstva cara i kralja Mostaru izgraditi

jednu električnu centralu.

U tu svrhu je ovim oglašen

konkurs.


Svi potrebni podaci: kao što su dokazi o očekivanoj potrošnji električne energije za javnu rasvjetu kao i za privatnu potrošnju, plan Grada Mostara kao i glavni uslovi ponude za konkurs mogu se dobiti poštom, besplatno od gradskog vijeća Mostara.

Posljednji datum predaje ponude je 1. oktobar 1910. godine.


Mostar, 15. juna 1910. godine.

Gradonačelnik:

Mujaga Komadina m.p.



Samo osam godina, nakon što je prema patentu Nikole Tesle, na rijeci Nijagari puštena u rad prva hidroelektrana, Mostar je već 1903. godine krenuo s pripremama za uvođenje električne javne rasvjete. Doduše, pripreme su potrajale malo duže, a onda se u jesen 1911. godine počelo s izgradnjom gradske elektro-centrale.

Na vrhu tadašnje Crkvene ulice, danas Onešćukove, izgrađen je objekt koji je s potrebnom opremom opremilo bečko preduzeće Siemens Schucker Werke. Centrala, koja je dobila ime cara Franje Josipa, imala je tri dizel motora snage po 160 KS. Pored centrale, gradske vlasti su izgradile i devet trafostanica te odredile postavljanje trideset stubova javne rasvjete (kandelabera) i šest stotina sijaličnih mjesta po gradskim ulicama. Od ovih trideset stubova, šest ih se nalazilo na Štefanijinom šetalištu s ukupno šezdeset sijaličnih mjesta. Pored javne rasvjete omogućeno je i 3000 sijaličnih mjesta po privatnim kućama, onim koje su mogle priuštiti uvođenje elektro instalacija u svoje domove.

Nova rasvjeta je upaljena 2. juna 1912. godine. Tom prigodom se građanima Mostara obratio gradonačelnik Mujaga Komadina, a s brda Hum se oglasio 21 topovski plotun. Kako je u Mostaru svaka novina definisana na svojstven način, u narodu nikad nije ime centrale spominjano onako kako je bilo zvanično, nego su je gradski tabijasusi nazvali Munjara.


Fotografije: izvod iz časopisa od 3. jula 1910. godine, i Munjara, Mostar 1912. godine


Priredili: Armin Džabirov, Smail Špago, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen