Sonntag, 27. März 2022

Sat za planet Zemlju: Stari most u mraku

 


Stari most u Mostaru, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, u subotu večer utonuo u mrak na sat vremena.

Radi se o jednoj od najvećih svjetskih građanskih inicijativi za okoliš - Sat za planet zemlju.

Osim Starog mosta, mnoge druge građevine diljem svijeta tradicionalno tonu u mrak, kako bi se istaknuo značaj prirode kao temelj zdravog planeta i zdravih ljudi.

Kako je naš zajednički dom suočen s dvostrukim izazovom klimatskih promjena i izumiranjem vrsti, najveći svjetski pokret za očuvanje planeta usmjeren je na mobiliziranje pojedinaca, preduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

"Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sydneyu 2007. godine, Sat za planet Zemlju danas se obilježava u više od 190 zemalja i teritorija. Budući da se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom, Sat za planet Zemlju u našoj će se regiji ove godine usredotočiti na osvještavanje o nevjerojatno brzom izumiranju životinjskih vrsta", naveli su iz WWF Adrije.


Ujedinimo se za naš dom

Ovogodišnji Sat za planet Zemlju održava se u izazovnom trenutku. WWF je zaprepašten eskalirajućim ratom i naša srca i misli su sa svima koji su pogođeni ovim oružanim sukobom, posebno s narodom Ukrajine koji pati, kao i svima u pogođenim regijama.
Sat za planet Zemlju osnovan je kako bi ujedinio svijet u podršci ljudima i planetu. Naša je vizija uvijek bila stvoriti pozitivne utjecaje na okoliš kroz moć mnoštva. U ovim grubim vremenima, Sat za planet Zemlju 2022. nudi još jedan trenutak za solidarnost i priliku da brinemo jedni o drugima i domu koji svi dijelimo.
Priroda je neophodna za izgradnju sigurnijeg, otpornijeg i održivijeg svijeta za sve – svijeta u kojem svi napreduju i žive u harmoniji jedni s drugima. Ove godine, dok se EU priprema za usvajanje novog zakona koji bi mogao biti stvarna promjena za klimatsku i biološku krizu, potičemo te da pronađeš utjehu u prirodi i prihvatiš sve najbolje što ti ona nudi.



Svakog sata izumire jedna vrsta

Naš odnos s prirodom je narušen. Ubrzano uništavanje prirode, kao posljedica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalne utjecaje ne samo na populacije divljih vrsta, nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte naših života. Gotovo svakog sata u svijetu izgubimo jednu vrstu. Vrijeme nam ističe i ako želimo da se priroda oporavi, moramo odmah djelovati odmah.
Ovog Sata za planet Zemlju u partnerstvu s kreativnom agencijom Bruketa&Žinić&Grey predstavit ćemo kampanju kojom ukazujemo na alarmantan gubitak divljih vrsta. Kampanju ćemo predstaviti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji u subotu, 26.3., na sam Earth Hour.
U realizaciji kampanje pomažu nam i agencija Dept te tvrtke Go2Digital, Alma Quattro i Led Media.


Sat za planetu zemlju

Sat za planetu Zemlju (engl. Earth Hour, dosl. Zemljin sat), globalni događaj koji organizira WWF (World Wide Fund for Nature, bos. Svjetski fond za prirodu također poznat kao World Wildlife Fund, bos. Svjetski fond za divljinu), a održava se posljednju subotu u martu svake godine, pozivajući domaćinstva i firme na gašenje njihovih nepotrebnih svjetala i ostalih električnih uređaja na jedan sat radi podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcije oko klimatskih promjena. Sat za planet Zemlju pokrenuli su WWF i The Sydney Morning Herald 2007. godine kada je 2,2 miliona stanovnika Sydneya sudjelovalo gašenjem svih nepotrebnih svjetala. Slijedeći primjer Sydneyja, mnogi drugi gradovi širem svijeta prihvatili su događaj 2008. godine. Sat za planetu Zemlju 2010. održan je 27. marta 2010. od 20.30 do 21.30 po lokalnom vremenu.

Bosna i Hercegovina u ovoj globalnoj akciji učestvuje od 2009. godine.

Sat za planet Zemlju | WWF (wwfadria.org)

(WWFAdria)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen