Freitag, 11. März 2022

Iz životinjskog svijeta

 


Ptičiji geni

Kao i mnoge druge vrste ptica, mužjaci američke livadske žutogrle cvrkutke (Geothlypis trichas) impresioniraju svoje ženke ornamentima perja jarkih boja. Ono nije samo za pokazivanje, ono takođe predstavlja njihove unutrašnje vrijednosti, kao što su to američki istraživači pokazali u komparativnim studijama tokom dve decenije. Geni za karakterističan uzorak boja nasljeđuju se zajedno sa genima za dobru imunološku odbranu i otpornost na stres.

Činjenica je, a to ostaje misterija, da postoje regionalno različite preferencije za ove ptice.

Ženke iz jednog područja preferiraju drugačiji uzorak boja od onih iz drugog područja, iako će im se mužjaci iz obje varijante udvarati.

U oba slučaja, geni za uzorak boja se nasljeđuju zajedno sa genima za preživljavanje, tako da ženke uvijek mogu napraviti mudar izbor.



Ugrožene vrste

Akvaristi ih vole, ali pravi dom mnogih riba ciklida je jezero Malavi u južnoj Africi. Jezero površine oko 30 hiljada kvadratnih kilometara, jedan je od najbogatijih ekosistema na zemlji. "Copadichromis verduyni" na slici u prilogu samo je jedna od 700 do 800 vrsta ciklida koje žive samo tamo u prirodi.

Međutim, ova vrsta je u opasnosti: Globalni fond za prirodu proglasio je jezero Malavi „Ugroženim jezerom godine 2022.“. Malavi je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Broj stanovnika se povećao u posljednjih nekoliko decenija peterostruko – na oko 19,7 miliona stanovnika. Potreba za hranom sada se teško može pokriti; posljedice su prekomjerni ribolov, gubitak vrsta i zagađenje jezera Malawi. Jezero je također osjetljivo na posljedice klimatskih promjena. Kako su padavine u istočnoj Africi naglo pale u posljednje dvije decenije, nivoi vode su pali na nivoe koji ugrožavaju živote miliona lokalnih ribara.



Pažnja žabe!

Na mnogim mjestima ponovo se osjeti njihovo skakanje i kvakanje. Počeo je pokret vodozemaca pri kojemu se oni vraćaju iz zimskih prebivaliüta, u njihova vodena staništa. Tome doprinosi i toplije vrijeme, kako kažu iz Njemačke fondacije za divlje životinje, pa je njihovo kretanje počelo ranije, nego prethodnih godina. Ovo kretanje se može razvući i kroz jednan duži period, nego što je to uobičajeno. Ako izostane duži prelaz iz perioda mraza u period toplijih temperatura, zaštitu njihovog puta i postavljanja zaštitnih mreža biće teško isplanirati.

Na tom putu oni često prelaze preko puteva i bivaju pregaženi. Svake godine, prema procjenama, na taj način strada više stotina hiljada ovih zaštićenih životninja. U Njemačkoj od ukupno 21 vrste domaćih vodozemaca, devet vrsta važe kao ugrožene, a tri vrste stoje na listi upozorenja.

(welt)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen