Samstag, 19. März 2022

Egzotični gosti na sjeveru

 





Uvjek nevjerovatan prizor, još od osamdesetih godina, od kada su ove prelijepe ptice počele da dolaze na sezonu parenje u jezero Zwillbrocker Venn, veliku ptičiju koloniju, između mjesta Vreden i Groenlo, na samoj granici Njemačke i Holandije .

Evropski ružičasti flamingosi provode zimske mjesece u Holandiji, a u aprilu i maju više od 60 flamingosa, ove zapadnoevropske populacije, obično se mogu vidjeti tokom sezone parenja u Zwillbrocker Venn.

Gnijezde se zajedno sa nekoliko hiljada crnoglavih galebova, koji su veoma rijetki u ovim područjima Everope, na jednom ostrvu u jezeru. Ptići se izlegu u junu. Na slici su prvi flamingosi koji su ove godine došli u Zwillbrocker Venn, u jedno zaštićeno područje vlažnih livada i vodenih površina, u blizini holandske granice, kao i slike iz ljetnih perioda prethodnih godina.

Flamingosi imaju svoje zimovnike u nešto blažim predjelima Južne Holandije. Osim flamingosa, oko 10.000 crnoglavih galebova je ljeti također kod kuće u Zwillbrocker Venn.

Stanovnici najveće kopnene kolonije u Njemačkoj iz daleka privlače pažnju na sebe. I bez flamingosa, rezervat prirode kod Vredena bio bi vrijedan posjete. Oko 60 vrsta ptica i bezbroj drugih životinja i rijetkih biljaka ovdje su odomaćene. Ovo također uključuje mnoge biljke vrijeska, koje su posebno šarene u kasno ljeto.

(ksta)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen