Mittwoch, 30. März 2022

JU Srednja elektrotehnička škola u Mostaru od sada nosi ime “Salih-Salko Ćurić”

 



Na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara od 29. marta 2022. godine, jednoglasno je donesena odluka o promjeni imena Srednje elektrotehničke škole u Mostaru.

Škola će ubuduće nostiti naziv:

JU Srednja elektrotehnička škola “Salih-Salko Ćurić” Mostar

Neka vječno živi spomen na velikog Mostarca, čovjeka i borca i neka generacijama koje dolaze bude primjer u svakom dobru.

(JU Srednja elektrotehnička škola Mostar/facebook/20220329)


Ujedno, sjećanje na dobrog čovjeka, vrhunskog sportistu i kolegu sa studija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.


Salko Ćurić (rođen kao Salih Ćurić; Mostar, 22. januar1946. – Hadžići, 25. maja 1992.), bosanskohercegovački majstor borilačkih vještina, osnivač karatea u Bosni i Hercegovini.

Postumno mu je dodijeljen 8.  Dan u karateu.

Salko Ćurić je rođen u Mostaru 1946. godine. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a potom došao na studije u Sarajevo i stekao zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike. Kao jedan od najboljih učenika isticao se i u vannastavnim aktivnostima – bio je glumac amater i fotograf. Još kao student ostvario je određene inovacije, a kao već diplomirani inženjer posebno se interesovao za izradu sigurnosnih alarmnih sistema i brava. Kao rezultat napornog rada i stručnog znanja patentirao je sigurnosnu bravu AS koja se i danas smatra vrhunskim dometom u oblasti sigurnosti.

Salko Ćurić prvo vježba džudo, a potom karate. Donosi karate u Bosnu i Hercegovinu. U maju 1967. godine, tokom studija u Sarajevu, okuplja učenike i studente, te osniva prvi karate klub u ovoj državi, Karate klub Bosna. Preko 2.000 karatista vježba ovu drevnu japansku vještinu tih godina pod rukovodstvom Ćurića u sarajevskim dvoranama, da bi za kratko vrijeme postali prvaci SFR Jugoslavije, te najtrofejnija ekipa Bosne i Hercegovine.

Salko Ćurić 1968. godine nastupa na Prvom državnom prvenstvu SFR Jugoslavije u Zagrebu, te na osnovu rezultata postaje standardni reprezentativac. Iste godine na Europskom prvenstvu u Parizu osvaja broncanu medalju za borbe ekipno. SFR Jugoslaviju predstavlja na šest europskih i dva svjetska prvenstva, osvojivši drugo mjesto ekipno na Europskom prvenstvu u Londonu 1971., treća mjesta u Londonu 1969. i 1970. u Hamburgu.

Salko Ćurić je bio prvi karatista u Bosni i Hercegovini, prvi šampion SFR Jugoslavije u borbama u srednjoj kategoriji, vicešampion u apsolutnoj, prvak u katama, prvi bosanskohercegovački reprezentativac, te prvi učitelj karate u Bosni i Hercegovini. Zaslužan je za stvaranje čitave plejade karate majstora. Svi bitni karate majstori u Bosni i Hercegovini su direktni ili indirektni Ćurićevi učenici. Bio je dugogodišnji član karate reprezentacije SFR Jugoslavije i osvajač medalja širom svijeta.

U svojoj knjizi "Moj Put" Ilija Jorga je dio posvetio Salki Ćuriću napisavši da je upravo Ćurić bio njegov najbolji učenik. Postumno mu je dodijelio zvanje 8. Dan uz riječi: "Jedino on je mogao biti kao ja ili čak i bolji od mene!"

Salko Ćurić je poginuo 25. svibnja 1992. u redovima branitelja Bosne i Hercegovine tokom borbi za objekt Žunovnica kod Hadžića. Njegovo ime nose memorijalni turnir i klub Salko Ćurić u Sarajevu.

(wikipedia)

A od 29. marta 2022. godine njegova srednja škola u Mostaru nosi naziv JU Srednja elektrotehnička škola “Salih-Salko Ćurić” Mostar.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen