Donnerstag, 24. März 2022

Performans mira

 Na ratnoj liniji razdvajanja u Mostaru uništena vrata kao simbol podjela i zidova






Umjetnik iz Mostara Nebojša Dimovski napravio je zanimljiv performans na ratnoj liniji razdvajanja u Mostaru kojim želi poslati poruku mira i jedinstva Mostarcima, Bosancima i Hercegovcima, Balkancima, Ukrajincima i Rusima i svim ljudima ovoga svijeta.

On je postavio vrata na simboličnom mjestu koje je bilo najtragičnije ratnih godina na mostarskoj ulici Bulevar pored Španskog trga, koja dijeli grad, a nakon što su građani imali interakciju sa umjetničkim djelom je izveden završni dio performansa i vrata su uništena, a sa njima podjele i "zidovi".

Dimovski ističe da je ovaj performans njegov pokušaj slanja poruke mira Mostarcima, Bosancima i Hercegovcima, Balkancima, Ukrajincima i Rusima, ali i svim ljudima ovog svijeta.

"Vrata simboliziraju otvor u ovom imaginarnom zidu, a dio performansa se ostvario tako što su građani učestvovati u njemu svojim prolaskom kroz vrata, simbolično odbacujući generalne predrasude i prenesu poruku jedinstva. U isto vrijeme postaknuti su posmatrači da razmisle o onome što nam se dogodilo i da shvate da više nikada ne bismo trebali dozvoliti da se ponovi bez obzira na sve. Za mir se uvijek vrijedi boriti, ne oružjem, već humanošću i dobrotom", objasnio je mostarsku umjetnik.

S jedne strane vrata je ruševina, zgrada koja je uništena tokom ratnog sukoba i još uvijek se nalazi u tom devastiranom stanju postepenog raspadanja, a s druge strane je rekonstruirana zgrada prve mostarske gimnazije, u kojoj se školuju mlade nade za bolju budućnost.

"Srednja škola je rekonstruisana 2009. godine, tako da stvara savršen kontrast i simbol naše prošlosti i naše budućnosti. Želim da naša djeca imaju svijetlu budućnost, a ne onu koju smo mi imali kao djeca i ne onu koju danas imaju ukrajinska djeca", ističe mostarsku umjetnik.

Performans je kako kaže inspiriran činjenicom da je u 2022. godini ponovo rat, koji građani BiH nisu davno proživjeli.





"Mostar, jedan od bisera Balkana, još uvijek ima ožiljke stravičnog rata, 30 godina nakon njegovog početka Grad je i danas podijeljen na dvije strane. Imamo dvije bolnice, dva teatra, dvije muzičke škole, dva udžbenika historije. Nema zida koji dijeli grad, niti ima granice, ali ima imaginarna granica u ljudskim umovima. Mostar nije jedinstven primjer te pojave, cijela država je živi i nastoji djelovati na istom principu podjela. 'Oni'... 'mi' ... a svi smo zapravo jedno", ističe autor performansa za mir i jedinstvo u Mostaru.

Od početka rata u Ukrajini, kako naglašava ljudi u našoj zemlji su iskusili jake tjeskobe.

"Kod mnogih se ponovo probudio PTSP (posttraumatski stresni poremećaj) iako smo ga zakopali duboko u sebi. U mnogim svjetskim medijima sve se više govori o opasnosti izbijanja ratnih sukoba van granica Ukrajine, a naša se zemlja spominje kao jedna od ugroženijih upravo zbog kompleksnosti i problematike političke scene. Iako je toliko godina prošlo od završetka ratnih sukoba na ovom području, no naša je situacija i dalje veoma složena. Imao sam potrebu napraviti ovaj performans kako bih poslao jasnu poruku mira i jedinstva", zaključio je autor performansa.

Ističe da su građani BiH proživjeli teškoće rata i najbolje znaju šta on čini ljudima, porodicama, prijateljima i ekonomiji, referirajući se na Konfucijevu izreku, "Ako želiš mijenjati svijet, počni prvo od sebe", poručuje da svi moramo poslati poruku mira u ovim teškim vremenima.

(klix)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen