Donnerstag, 17. März 2022

Afrička prašina prodrla do Evrope

 



Narandžasto-crvena umjesto bijelo-plava boja neba: iznad Bavarske trenutno se pokazuju neobične boje neba. Razlog tome su vjetrovi iz sjeverne Afrike. Saharska prašina koja se prenosi u ovaj dio Evrope uzrokuje povećanje zagađenja finom prašinom i duge redove u autopraonicama.

Trenutni spektakl je jedan od najjačih te vrste od februara 2004. godine. Pojava koja dovodi do takozvane “krvave kiše”




Nebo iznad minhenskog Max-Joseph-Platz-a i Državne opere pokazuje neobične boje u utorak. Razlog tome su vjetrovi iz Afrike. Prašina iz Sahare boji nebo nad Bavarskom u žućkasto i stvara posebno svjetlosno raspoloženje.

I u mnogim drugim dijelovima južne Njemačke nebo je neobično obojeno prašinom iz Sahare. Prema riječima meteorologa iz Njemačke meteorološke službe (DWD), fenomen bi u srijedu trebao biti vidljiv širom Bavarske. U Sarlandu i u Rhineland-Pfalz, prašina bi trebala malo zamagliti proljetni dan.

Međutim, ova pojava nije neobična, objašnjava stručnjak za DWD. Spektakl stvaraju područja niskog pritiska iznad sjeverne Afrike, koja uzburkavaju pustinjski pijesak, koji se potom u višim slojevima zraka prenosi svijetom. Ovi vjetrovi do Njemačke uglavnom stižu u proljeće i ljeto.

Prema DWD-u, većina saharske prašine dolazi iz područja južno od planine Atlas. Kada stigne u Freistaat, crvenkasta prašina osigurava da je nebo narandžasto-crveno umjesto bijelo-plavo.

Stručnjaci opisuju da bi i u naredniom danima trebala biti izuzetno visoka koncentracija prašine od 2.000 mikrograma po kvadratnom metru stuba zraka - oko 500 do 1.000 mikrograma bi bilo normalno.

Po ovakvom vremenu slabe padavine dovode do takozvane "krvave kiše", koja ispire pustinjski pijesak. Kišnica tada postaje braonkasta. Pijesak tada postaje vidljiv na automobilima ili vrtnom namještaju, na primjer.




Vremenski fenomen se takođe danima primećuje u južnoj Evropi, kao što je na slici, u Madridu. Vozila parkirana na otvorenom brzo su prekrivena debelim slojem prašine. Ipak, generalno nije preporučljivo da sami prelazite sunđerom po automobilu - to bi moglo izgrebati lak.

Sama prašina je bezopasna za ljude. Međutim, pustinjski pijesak dovodi do većeg zagađenja finom prašinom, objašnjava DWD.

Prema riječima meteorologa, zbog dugotrajne suše trenutno ima dosta prašine u zraku. Sjeveroistočni vjetrovi će vjerovatno u narednim danima ponovo iznijeti pustinjski pijesak iz Njemačke. Stoga bi se uslovi osvjetljenja nakon toga tada trebali normalizirati.

(web)

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen