Sonntag, 13. März 2022

Najspektakularnije ceste na svijet

Od pedesetak spektaularnih cesti širom svijeta, u ovom pregledu ćemo nabrijati samo nekoliko, koje na neki način smatramo najspektakularnijim. Naravno, o cestama ovakve vrste smo već pisali na ovim stranicama.


Glenorchy-Queenstown Road, Novi Zeland

Sa ovog puta na južnom ostrvu Novog Zelanda, vozači imaju pogled na planine prekrivene snijegom koje se ogledaju u glacijalnim vodama jezera Wakatipu. Povezujući dva istoimena grada, vijugava cesta Glenorchy-Queenstown okružuje jezero neobičnog oblika, koje podsjeća na munju i nevjerovatno je duboko. Duž staze postoji nekoliko vidikovaca na kojima se vozači mogu zaustaviti i uživati u pogledu.


Great Ocean Road, Viktorija, Australija

Vjerovatno najpoznatija australska obalna cesta, Great Ocean Road u Viktoriji, opravdava svoje ime: nudi prekrasan pogled na more, strme litice i plaže iz snova za surfanje. Povezujući Torki na istoku sa Allansfordom, 150 milja slikovitog puta izgrađen je 1920-ih od strane australijskih vojnika koji su se vratili iz Prvog svetskog rata. Njihov rad je proglašen nacionalnim ratnim spomenikom, najdužim na svijetu. Vozači mogu vidjeti prekrasan krajolik uključujući svjetski poznatu stijenu Dvanaest apostola.


Klisura Dades, Maroko

Ovaj krivudavi put u dolini Dades u Maroku vijuga niz jednu klisuru, pored očaravajućeg pejzaža planine Atlas i drevnih sela Kasbah. Ovaj dio puta R704 nalazi se u jednom od najljepših dijelova Visokog Atlasa i spušta se u crvenu dolinu Dades. Vožnja ne može biti uzbudljivija.


Passo San Boldo, Italija

Iako ovaj prevoj u sjevernoj italijanskoj regiji Veneto nije posebno dugačak, izuzetno je vijugav. Putovanje preko Passo San Bolda izuzetno je popularno među ljubiteljima klasičnih automobila. Izgradili su ga 1918. ratni zarobljenici i lokalno stanovništvo, po austrijskom naređenju, između gradova Trichiana i Tovena, direktno u stijeni. Put je toliko uzak da ima mjesta samo za vožnju, jedan po jedan automobil. Zbog toga postoji nekoliko semafora duž staze.


White Rim Road, Utah, Sjedinjene Američke Države

Nacionalni park Canyonlands na jugoistoku Utaha omiljen je brdskim biciklistima i ljubiteljima pogona na sva četiri točka zbog brojnih zemljanih staza oko dubokih kanjona i krajolika koji oduzimaju dah. Ovo uključuje 160 kilometara White Rim Road, koji vijuga kroz dolinu, i diže se preme nebu.


Cesta Jabal Hafit, Abu Dhabi

Put Jabal Hafit dug je jedanaest kilometara i vijuga oko najviše planine u Abu Dabiju, i sam po sebi je vrijedan pogleda. Uzbrdo ima nekoliko vidikovaca na nazubljenim krečnjačkim liticama, ali najbolji pogled je sa vrha. Na vrhu, vozači imaju i pustinju i grad Al Ain pod nogama.


Tri nivoa Cik-Cak cesta, Indija

Od samog pogleda na cestu sa tri nivoa Cik-Cak može vam se zavrtjeti u glavi. Put prolazi kroz donje Himalaje u indijskoj državi Sikkim. Brojne serpentine i strme padine povezuju selo Dzuluk sa vidikovcem Thambi na 3.413 metara.


Tunel Guoliang, Kina

Tunel je dugačak samo 1,2 kilometra, ali vožnja kroz tunel Guoliang izgleda kao najduže putovanje ikada. Tunel koji diže kosu na glavi i vozačima i putnicima, koji je sedamdesetih godina prošlog stoleća izgradilo samo13 radnika, vodi kroz sredinu planine u kineskim planinamskom gorju Taihang. Put povezuje selo Guoliang sa vanjskim svijetom, kojem su prije seljani mogli pristupiti samo strmim i vrlo opasnim stepenicama. Zavojiti tunel ima nekoliko "prozora" kroz koje vozači mogu pogledati dole...ako su dovoljno hrabri.

Ne može biti dramatičnije!

(msn)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen