Freitag, 11. März 2022

Red Bull Clif Diving ljetos ponovo u Mostaru

 


(Emrah Vejzović/hayat.ba 20220310)

Datum novog sportskog spektakla na Starom mostu je 27. august, a grad na Neretvi će biti peta od osam stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2022.

Mostar je stekao status istinskog „klasika“ Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, karakterističnog po vatrenoj publici koja odlično poznaje skokove te prelijepom mostu s UNESCO-ove liste Svjetske kulturne baštine.

Nadmetanje najboljih svjetskih visinskih skakača i skakačica na Starom mostu u prethodnih šest sezona uvijek je donosilo istinski spektakl, a u gradu je u danima održavanja takmičenja vladala posebna atmosfera. Nema razloga da tako ne bude i tokom ovog dolaska svjetske cliff diving elite u Mostar.

Ovogodišnje, 13. po redu izdanje prvenstva imat će osam stanica širom svijeta od juna do oktobra. Sedam je već poznato, dok će lokacija završnog takmičenja biti objavljena naknadno. Dvije lokacije (u Parizu i Oslu) prvi put su u kalendaru, a takođe prvi put u jednoj sezoni domaćini takmičenja bit će čak tri prijestolnice (Pariz, Kopenhagen i Oslo).

Na samom otvaranju sezone, prvenstvo se nakon devet godina vraća do istočne obale SAD-a u Boston, a zatim slijede pomenuti Pariz, Kopenhagen i Oslo.

Peta stanica najbolje svjetske skakače i skakačice po sedmi put dovodi u Bosnu i Hercegovinu, gdje će 27. augusta na Starom mostu vatrenoj mostarskoj publici demonstrirati svoje umijeće.

Poslije Mostara slijede Sisikon u Švicarskoj, Polignano a Mare u Italiji te završno takmičenje na još uvijek nepoznatoj lokaciji.

Po osam skakača i skakačica iz stalne postave prvenstva nastupit će na svim takmičenjima, a na svakoj od stanica njima će se pridružiti i do četiri takmičara odnosno takmičarke s pozivnicom.

Šampionske titule brane Rhiannan Iffland i Gary Hunt. Australka već dvije sezone ne zna poraz, a Hunt je vlasnik nevjerovatnih devet naslova Red Bull Cliff Diving prvaka. Britanac od prošle godine nastupa pod francuskom zastavom.

Veliku konkurenciju imat će u novoj generaciji skakača i skakačica, koja je u međuvremenu stasala i spremna je da dalje pomjera granice cliff divinga, sporta u kojem takmičari skaču s visine od 21 (žene) odnosno 27 metara (muškarci), dostižući pritom brzine veće od 85 km/h.

Sve informacije i vijesti dostupne su na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.








Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2022:

4. jun – Boston (SAD)

18. jun – Pariz, (Francuska)

16. jul – Kopenhagen (Danska)

13. august – Oslo (Norveška)

27. august – Mostar (Bosna i Hercegovina)

10. septembar – Sisikon (Švicarska)

25. septembar – Polignano a Mare (Italija)

Finale – bit će poznato uskoro

(hayat.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen