Mittwoch, 23. März 2022

Iz stare štampe: Sjednica Gradskog vijeća, 1910. godine



Članak iz novina "Sarajevski list " br. 67 od 1910 godine u kojem se govori o prvoj sjednici mostarskog gradskog vijeća sa Mujagom Komadinom kao načelnikom. Tom prilikom Mujaga Komadina je podijelio po 200 kruna za osam potpornih, kulturnih i zanatskih društava. Tih 200 kruna u današnjoj vrijednosti bi iznosilo oko 1800 KM.

"Narodni dobrotvor. Pišu nam iz Mostara 17.o.: Danas je 17.o. Gradski načeknik sa vijećnicima obdržavao prvu sjednicu od koje je sjeo na načelničku stolicu, te im iznio neke potrebe gradske za poljepšanje i uregjenje grada, te poslije toga je bila uregjena plaća načelniku i dvojici podnačelnika, a izmegju svega toga iznenadio je prisutne, gdje načelnik g. Mujaga Komadina izjavom dariva obilne darove slijedećim potpornim društvima "Gajretu", "Prosvjeti" i "Napretku" po 200 K; za tijem pjevačkim društvima: Guslama" i "Hrvoju" u Mostaru po 200 K, te muslimanskom zanatlijskom društvu "Ittihad" i "Srpskom zanatlijskom udruženju" ovdje po 200 K. Za tijem "Hrvatskoj Narodnoj zajednici" u Sarajevu 200 K. Osim ovih obilnih darova obećaje g. načelnik sagraditi ženski mekteb u modernom stilu, sazidati zgradu i staviti namještaj za uboge muslimane, te iste uzdržavati godinu dana. U tu svrhu poklanja 300 dionica, koje ima u "Trgovačkom udruženju" u Mostaru u vrijednosti od 17.000 K, te još i cijelu svoju načelničku plaću kroz 3 godine u istu svrhu poklanja. Kako je g. načelnik sve to izbrojio, prisutni zaoriše: Živio načelnik! Živio Mujaga Komadina! Ova vesela vijest izazvala je u našemu gradu, u svim slojevima, veliko oduševljenje."

Zgrada stare opštine, u gruntovnim knjigama zgrada na Glavnoj ulici, zavedena je 1890. godine kao vlasništvo hadži Huseinage Komadine, sina Omerage Komadine. Kuću je otkupio Husagin brat Mujaga Komadina, jer se Huseinaga odlučio trajno iseliti u Tursku zbog očitog nemirenja s austrougarskom okupacijom Bosne i Hercegovine. Nakon što ju je temeljito adaptirao, Mujaga joj je dogradio cijeli desni trakt koji je projektirao Austrijanac, inžinjer Miloš Komadina.

Stara opština, koja je dotad djelovala u Nikićevoj kući na Maloj tepi, preselila je 1911. godine u tu Mujaginu palaču. ( sa portala stav.ba/Mujaga, 4.dio)


prilog: Glavna ulica, Mostar, iz 1910.

priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Armin Džabirov

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen