Samstag, 12. März 2022

Iz svijeta – Slike rata u Ukrajini

 


Tragovi razaranja

Grad Buča je udaljen svega nekoliko kilometara od Kijeva i bio je poprište teških borbi, a ova fotografija od prošlog petka, pokazuje puno nasilje rata: uništeni ruski tenkovi, srušeno drveće, ulica puna ruševina. Gradsko vijeće je u nedjelju izvijestilo da je nestalo struje, grijanja i interneta. Planirana evakuacija civila istog dana, uglavnom nije uspjela.



Život pod granatama

Traženje zaklona tamo gdje ga nema: Kada su počele padati ruske granate, ovi ljudi su se prošlog petka jednostavno bacili na pod bolnice u Mariupolju. Nakon kontinuiranog ruskog granatiranja civilnih ciljeva i vitalne infrastrukture, opkoljenom lučkom gradu prijeti humanitarna katastrofa. 200.000 civila koji su trebali napustiti grad putem koridora ostalo je zarobljeno; namirnica ponestaje.



Bez zaštite civila

Gotovo nepodnošljiva surovost ovog rata: Majka ( u sredini) htjela je da spasi svoje dvoje djece i psa, kada je ruska vojska prošle nedjelje minobacačkim granatama počela gađati civilni koridor za izbjeglice. Fotografi su bili svjedoci jednog smrtonosnog napada. Irpin je grad sjeverozapadno od Kijeva. Hiljade stanovnika pokušavaju da napuste skoro potpuno opkoljenu teritoriju.



Bez straha od Putina

Rusija guši svaki pokušaj protesta protiv rata. I istinu o njemu. Od prošle sedmice tamošnjim ljudima prijeti i do 15 godina zatvora ako šire kritične informacije. Izrazi kao što su "napad" ili "invazija" su zabranjeni. Ipak, hrabri Rusi demonstriraju, poput ove starice. Njen natpis glasi: "Ima i dobrih vijesti: još nisu zabranili riječ 'mir'."



Ljubav u ratnim vremenima

Tamo gdje veo obično lebdi iznad nevjestine glave, na pravoslavnom obredu vjenčanja, jedan vojnik sada drži šljem. Nakon vjenčanja, jedan dron je ispustio cvijetove. Brak u vrijeme rata.

Samo do prije nekoliko dana Lesya Filimonova i Valeriy Filimonov bili su obični građani. Onda su se prihvatili oružja da brane svoj grad. Vjenčali su se na frontu.

I to je jedna vrsta otpora: zadržati malo sreće usred straha i patnje.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen