Montag, 7. Februar 2022

Zimske Olimpijske igre Peking 2022 – Borilišta

U petak 4. februara 2022. godine zapaljena je olimpijska vatra, čime su počele Zimske olimpijske igre u Pekingu. U narednim danima odvijati će se borbe za toliko željene plemenite metale, na ovim pomalo čudnim takmičenjima u Pekingu, Yanqingu ili Zhangjiakouu.

Stadion u Pekingu je mnogima još uvijek poznat sa ljetnie Olimpijade 2008. godine. Nacionalnoi stadion u Pekingu, od milja zvan "Ptičje gnijezdo", mjesto je ceremonija otvaranja i zatvaranja, kao što je bio slučaj na pomenutim Ljetnim olimpijskim igrama. Ovog puta, međutim, u zimskom izdanju.


Još jedno kultno mjesto održavanja Igara 2008. je Nacionalni plivački centar u Pekingu. Tu su se održavala takmičenja u plivanju, skokovima u vodu i sinhronom plivanju, koja su mu u kombinaciji sa svojim kutijastim dizajnom donijela nadimak "Vodena kocka". U međuvremenu, "Vodena kocka" je detaljno pretvorena u "Ice Cube" i pripremljena za takmičenje u karlingu.


U novom "Nacionalnom nordijskom skijaškom centru" biće održano takmičenje u skijaškom trčanju i disciplina skijaško trčanje u nordijskoj kombinaciji. U ovom trenutku, međutim, centar se kože koristiti samo zahvaljujući tonama vještačkog snijega. Nakon olimpijskih takmičenja, prostor će biti preuređen u park i otvoreni ledeni centar.


Nacionalni centar za skijaške skokove je već domaćin takmičenja u skijaškim skokovima i disciplinama nordijske kombinacije. "Snow Ruyi" Kinezi zovu svoju skakaonicu u Zhangjiakouu, koja svoj izgled duguje Ruyi žezlu, tradicionalnom kineskom talismanu.


Vjerovatno najneobičnije mjesto održavanja Zimskih olimpijskih igara 2022. je Big Air Shougang, koji je izgrađen na lokaciji bivše željezare i okružen je sa četiri industrijska rashladna tornja. To je prvo stalno mjesto na svijetu za Big Air takmičenja i bit će domaćin takmičenja u skijanju slobodnog stila i snoubordu Big Air na Igrama.


Nakon što je bio domaćin odbojkaškog turnira na Ljetnim olimpijskim igrama 2008., Stadion Capital City Hall sada će biti domaćin takmičenja u umjetničkom klizanju i kratkim stazama tokom Zimskih olimpijskih igara 2022. godine.


Nacionalna dvorana za brzo klizanje je jedini novo izgrađeni objekat za Zimske olimpijske igre u Pekingu na terenu Olympic Green (Olimpijski park, koji je bio izgrađen za Igre 2008.). Dvorana nosi očigledan nadimak "Ledena traka". "Ledena traka" će služiti kao mesto održavanja takmičenja u brzom klizanju u Pekingu.


"Nacionalni alpski skijaški centar" nalazi se usred planinskih vrhova potpuno bez snijega u planinskoj regiji Xiaohaituo na sjeverozapadu Yanqinga. Sastoji se od sedam padina, sa najvećom visinskom razlikom oko 900 metara.


"Nacionalni klizački centar" u Yanqingu je prvo sanjkalište u Kini i tek treće u cijeloj Aziji. To je mjesto održavanja takmičenja u bobu, skeletu i sanjkanju tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Staza ima drveni krov, koji se proteže cijelom dužinom od 1,9 kilometara.


"Nacionalni centar za biatlon" u Zhangjiakou biće domaćin jedanaest biatlonskih takmičenja Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Nakon takmičenja, centar će kineska reprezentacija koristiti za treninge i kao turističko naselje.


Sa kapacitetom od 18.000 gledalaca, Wukesong Arena će služiti kao glavna arena za takmičenje u hokeju na ledu na Zimskim olimpijskim igrama 2022. zajedno sa Nacionalnim zatvorenim stadionom.

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen