Freitag, 18. Februar 2022

Bosna i Hercegovina nekada je imala tri velike fabrike duhana...

 ... a uskoro ostaje i bez posljednje





Bosna i Hercegovina nekada je imala tri jake fabrike duhana, u Mostaru, Banjoj Luci i u Sarajevu. Uskoro neće imati nijednu.

Fabrika duhana Mostar davno je ugašena, a isto se prije nekoliko godina desilo i sa fabrikom u Banjoj Luci. Od 1. aprila će i fabrika u Sarajevu staviti ključ u bravu, a tada se pokreće postupak likvidacije.

Duhanska industrija u Bosni i Hercegovini je već odavno bila na koljenima. Uništavanje je krenulo od Hercegovine gdje su se uništile sve otkupne duhanske stanice u Stocu, Grudama, Ljubuškom, Mostaru i Širokom Brijegu i onda se sav otkup duhana prebacio u Posavinu u Gradačac i to je jedina otkupna stanica koja je ostala u Federaciji BiH. Proizvodnja duhana u ruralnim područjima BiH imala je perspektivu. Ljudi su živjeli od ove proizvodnje i školovali svoju djecu, a sada im nema ni duhan neko otkupiti...





FDS se gasi nakon 142 godine

Fabrika duhana Sarajevo prestaje raditi 31. marta, kada će biti pokrenut proces likvidacije, prenose federalni mediji.

Fabrika duhana Sarajevo osnovana je 1880. godine i bila je jedna od prva četiri industrijska preduzeća u BiH. Prva fabrika ovog preduzeća se nalazila u sarajevskom naselju Marijin Dvor, a 1960. godine preduzeće seli sa svojim proizvodnim pogonima u sarajevsko naselje Pofalići, gdje boravi i danas.

Najpoznatiji proizvod i sigurno jedan od najuspješnijih proizvoda ovog preduzeća su cigarete Drina, poznate i pod imenom Sarajevska Drina.

FDS je bila prvi proizvođač cigareta “Marlboro” u bivšoj Jugoslaviji i jedan od lidera duhanske industrije u bivšoj državi.






Fabrika duhana Sarajevo 1880 – 2022.

Fabrika duhana Sarajevo je jedno od prvih industrijskih preduzeća u Bosni i Hercegovini. Hronološki prikaz njenog istorijata nam ukazuje na najznačajnije momente od njenog osnivanja pa do kraja prvog svjetskog rata.
1880. godina
– Fabrika je osnovana na prostoru Marijin dvora, tadašnjoj periferiji Sarajeva
– otpočela je proizvodnja tzv. rezanog duhana u avanima (primitivan način proizvodnje) koji je prve dvije godine rada fabrike bio i jedini proizvod koji se u njoj proizvodio
1882. godina
– u fabrici počinje proizvodnja cigareta na mašinama na ručni pogon
– prve cigarete su se zvale “Damen”, “Hercegovina” i “Bosna”
1885. godina
– asortiman proizvoda je proširen i nove vrste cigareta koje se proizvode su “Guslar”, “Drina” i “Sarajevo”
1888. godina
– dalje proširenje asortimana sa proizvodnjom cigareta “Mostar”, “Narenta”, “Stefanija” i “Foča” i druge, tako da je fabrika do I svjetskog rata dostigla asortiman od 23 vrste cigareta
1905. godina
– u upotrebi je prva mašina za automatsku izradu cigareta
– upotreba prve mašine na električni pogon za rezanje duhana
Do I svjetskog rata fabrika je izvezla 90 miliona komada cigareta u Japan i Kinu. Rađene su specijalne narudžbe za evropske dvorove.
I svjetski rat protekao je bez prekida u radu.

Nakon likvidacije ove tvornice, utemeljene još 1880. godine, koja nije prestajala raditi ni tijekom opsade Sarajeva, bez posla će ostati oko 150 njenih sadašnjih radnika.





Fabrika duhana Mostar 1880 - 2007.

Austrougarska vlast zatekla je jedini poljoprivredni artikal koji je imao kako-tako organiziranu proizvodnju, preradu i otkup, a bio je to duhan. Zato samo dvije godine nakon okupacije, 1880. država podiže Fabriku duhana u Mostaru, sa 125 zaposlenih proizvodnih radnika u 1881. g. To posebno treba istaći, jer je u toj tvornici nikao prvi industrijski proleterijat Hercegovine.

1888. g. imala je 318 zaposlenih radnika (99 muških i 219 ženskih). Godine 1875. godine cijela Hercegovina je proizvela 150.000 oka duhana (oko 200.000 kg). Već 1888. g., samo Fabrika duhana u Mostaru je proizvela 277.300 kg duhana za pušenje i nevjerovatnih 6.127.000 komada cigareta, koje su, usput budi rečeno, motale vrijedne radnice ručno jednu po jednu. Te iste godine Hercegovina je proizvela 3.100.000 kg duhana, što predstavlja povećanje od nevjerovatnih 1 500 %. Fabrika je 1885. g., u svoj proizvodni proces uvela paru kao pogon. Sam kompleks zgrada nalazi se na južnom izlasku iz grada na području naselja Tekija. Još u doba početaka bila je čudo od proizvodnje i svi važniji putnici namjernici (posebno brojni putopisci) posjećivali su Fabriku.

Danas je Fabrika zatvorena, a u cijeloj Hercegovini nema nijedne stanice za otkup duhana koji je nekada bio jedina proizvodnja i izvor prihoda hercegovačkog seljaka.




Fabrika duhana u Banjaluci 1888 – 2018.

Osnovana je 1888. godine, nakon desetogodišnje austrougarske uprave. Specifičnost banjalučke fabrike je što je imala veliku sirovinsku osnovu. Banjalučka fabrika duhana, koju je bio kupio Bulgartabac, u međuvremenu je također propala.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen