Mittwoch, 9. Februar 2022

Ispisala istoriju Zimskih olimpijskih igara: Kamila Valieva izvela četverostruki skok u klizanju

 






Kamila Valieva (15), ruska umjetnička klizačica je upravo osvojila zlatnu medalju za svoju izvedbu u slobodnom klizanju za žene na Zimskim olimpijskim igrama sa ogromnih 178,92 boda.

I ne samo to, oborila je rekord u doskoku ne jednim, već dva četvorostruka skoka!

A to znači da je ona prva umjetnička klizačica u historiji koja je skočila četvorostruki sok na Olimpijskim igrama.

Quadruple jumps, četvorostruki skokovi, ili skraćeno četvoroskok je kada umjetnički klizač, ili klizačica skoči u zrak i dok je još u zraku, okrene se cijelim tijelom četiri puta prije nego što doskoči na led!

Prva osoba koja je ikada izvela ovaj nevjerovatno težak potez na nekom takmičenju bio je Kanađanin Kurt Browning 1988. godine, a Miko Ando je postala prva žena kojoj je to učinila 2002. godine.

Kamila Valieva je u svojoj izvedbi na Zimskim olimpijskim igrama imala tri četveroskoka, a dva je uspješno doskočila: to su stručno rečeno četverostruki salhov ( a quadruple salchow) i četverostruki toe-loop (a quadruple toe-loop).

Postoji još teži potez koji se zove četverostruki aksel, koji nikada niko nije uspio izvesti na jednom takmičenju, a osvajač dvostruke zlatne medalje i umjetnički klizač Yuzuru Hanyu to pokušava u svojoj izvedbi i ove godine.

Kamila Valieva ima 15 godina i rođena je u Kazanu u Rusiji. Prije nego što se preselila u Moskvu, u detinjstvu je pohađala časove baleta i gimnastike, prije nego što je prešla na umjetničko klizanje. Kamili je ovo prvi put da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama. Do sada je, tokom svoje klizačke karijere, postavila devet svjetskih rekorda uključujući: kratki program za žene, slobodno klizanje i ukupni rezultat! Rekla je da je jedan od njenih heroja u umjetničkom klizanju američki klizač Nathen Chen, osvajač srebrne olimpijske medalje i trostruki svjetski prvak.

(sport)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen