Donnerstag, 17. Februar 2022

Mina (109) jača od Corone

 


Bila je živa kada je bjesnila španski gripa. Mina Hehn je preko božićnih praznika imala i preživjela tešku bolest Covid-19, a sada proslavila svoj 109. rođendan u Stuttgartu.

Da, malo sam bolja nego na prošli rođendan“, kaže starica. A to je tako, takođe i zbog činjenice da je "razdvajanje" familije konačno završeno. Prije godinu dana, njena porodica ju je jedva mogla posjećivati u staračkom domu za vrijeme izolacije.

Čovjek voli promjene.“ Na njen 108. rođendan rođacima je bilo dozvoljeno samo da joj pevaju iz bašte, ali ovog puta je otišla u jedan kafe, sa kćerkom, unucima i praunucima. Tamo ju je čekala torta u obliku srca.

Najveća želja Mine Hehn za njen rođendan bila bi da ponovo bude kod kuće. Živjela je sama u svom stanu do svoje 105. godine. Jedino je njena kćerka redovno dolazila da joj donese hranu. Nije zbog staračkog doma, što ona čezne da ide kući. Radi se o vlastitom ritmu, i samoopredjeljenju. Činjenica da je Mina Hehn preživjela koronu je "skoro čudo", kaže njena kćerka. Njena majka, koja je dva puta vakcinisana, bila je deset dana u karantinu. Imala je visoku temperaturu i bolove u udovima i više nije htjela jesti. Pošto je doktorica bila zabrinuta da 108-godišnjakinja neće preživjeti, dozvolila je njenom unuku da joj svako veče pomaže prilikom jela - ali samo u zaštitnom odijelu.

Ali sestre nisu htjele odustati od Mine. Ne bi smjelo biti da njihov najstariji stanovnik sada umre od Covida, bio je slogan. "Ti si moja kraljica", rekla joj je jedna medicinska sestra.

Ah, polako se bliži kraj. Ali jedna Japanka je upravo napunila 119 godina”, kaže Mina Hehn. "Još uvijek bih to mogla i ja učiniti."

Njena porodica se dugo divila njenoj upornosti i pamćenju. Ali sada kada joj je vid loš, njena ćerka joj čita ukrštene riječi, a odgovori ponekad dolaze „kao iz puške“.

Ako razgovarate s Minom , a njeno pravo ime je Wilhelmine - Hehn, kad-tad ćete početi kalkulisati. Do sada je živjela skoro 40.000 dana. Rođena je u Stuttgartu godinu dana pre izbijanja Prvog svetskog rata (1914-1918). Mina je imala pet godina kada se svijetom proširila španska gripa 1918. godine. Nekadašnji njemački kancelar Willy Brandt je također rođen 1913. godine, ali je umro prije skoro 30 godina. Sjeća se i sadašnjeg kancelara Olafa Scholza, Brandtovog nasljednika. „To je onaj sa tamnim loknama.“ Svako ko malo progugla pojam „Scholz sa kosom“ shvatiće da ga Mina i sada vidi kao omladinca sa punom kovrđave kose na glavi

(express)

(spagos).


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen