Sonntag, 13. Februar 2022

Uoči 56. Super Bowla

 


Los Angeles Ramsi i Cincinnati Bengalsi sastaju se u 56. Super Bowlu u noći sa nedjelje na ponedjeljak u 00:30 sati po srednjeevropskom vremenu).

Ovdje dajemo nekoliko odgovara na najvažnija pitanja o finalu lige američkog fudbala NFL, koja se smatra najvećim pojedinačnim sportskim događajem na svijetu.

Kad se može gledati utakmica?

Utakmica počinje pola sata nakon ponoći. Oko 800 miliona ljudi širom svijeta će gledati direktni prenos finala.

Gdje se igra?

Na SoFi stadionu u Inglewoodu blizu Los Angelesa. Stadion može primiti 100.240 gledalaca. Karte se i dalje mogu kupiti online na crnom tržištu, najjeftinije su preko 10.000 dolara, oko 9.000 eura.

Ko je favorit?

Ramsi mogu postati drugi tim nakon Tampa Bay Buccaneersa (2021) koji je osvojio titulu "kod kuće", odnosno na domaćem stadionu. 2000. godine, tim Ramsa, tada St. Louis Rams, je 2000. godine osvojio Super Bowl. Drugi finalisti, Bengalci ga nikada nisu osvojili. Ove sezone ostvarili su prvu pobjedu u plejofu nakon 31 (!) godinu.

Ko su najveće zvijezde?

Quarterbacka Bengalsa Joea Burrowa (25) mnogi američki stručnjaci već vide kao nasljednika velikog Toma Bradyja, koji je upravo završio karijeru nakon 22 godine i sedam titula, a posljednja mu je bila 2021. s Tampom. Treba obratite pažnju kod Ramsa na quarterbacka Matthewa Stafforda (34) i dva hvatača Coopera Kuppa (28) i Odell Beckham Jr. (29).

Ko je rekorder?

Pittsburgh Steelers i New England Patriots su pobijedili po šest puta.

Ko će imati nastup na čuvenom poluvremenu?

Reperi Eminem, Snoop Dogg, Dr. Dre, Kendrick Lamar i Mary J. Blige nastupaju zajedno.

Koliko košta oglašavanje na TV?

Američki TV emiter NBC je navodno tražio sedam miliona dolara za reklamu od 30 sekundi.

Šta dobija pobjednik?

Trofej Vince Lombardi, 3,5 kilograma, visok 55 centimetara. Ime je dobio po bivšem treneru Green Bay Packersa. Svaki igrač dobija novčanu nagradu od po 150 hiljada dolara.

Kakvo će biti vrijeme?

Vruće, veoma vruće. Za Los Angeles se predviđa do 30 stepeni.





Mega stadion u Los Angelesu

Mjesto održavanja Super Bowla, čak i ako ne izgleda tako, "SoFi Stadium" u Inglewoodu je novi mega stadion. Završen je 2020. godine uz troškove od skoro pet milijardi dolara, 4,4 milijarde eura , na 288.000 kvadratnih metara.

Prethodna arena je povećana sa 70.270 mjesta na 100.240 mjesta. Zbog obližnjeg aerodroma nije ga bilo moguće graditi u vis, pa je ukopan 30 metara u zemlju.

Ovdje će se održati i ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara 2028. godine.

(sport)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen