Sonntag, 20. Februar 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Svijet naopačke

Prvo pravilo za selfie: držite telefon mirnim. Druga selfie zapovjest: budite potpuno originalni.

Ova tri tinejdžera dala su sve od sebe u jednoj od 13 selfi soba u tržnom centru Nieuwegein u blizini Utrehta u Holandiji. Osim što se možete uslikati naopačke u spavaćoj sobi, tu se možete ovjekovječiti sa jednorogom, ili u plavoj kadi sa kuglicama. Kao i mnogi drugi trendovi, i ovaj dolazi iz SAD, domovine selfie studija za besplatno fotografisanje.

U međuvremenu je ova zabava stiglo ido Njemačke, a uskoro će vjerovatno i dalje. I kako rekoše: najvažnije pravilo za selfie: prethodno provjerite da li je aku dovoljno napunjen. .


Ledena zamka

Mirno raspoloženje zalaska sunca na jezeru Erie u blizini Port Clintona u Ohaju je varljivo.

Drama postaje očigledna tek na drugi pogled. Ako bolje pogledate, ova fotografija iz zraka prikazuje ljude na ogromnoj ledenoj plohi, čiji je put nazad blokiran jer se led raspukao ispred njih. Meteorološka služba je upozorila na ovu opasnost zbog porasta temperature. Ali 18 ignoranata, neznalica, ipak je krenulo u avanturu na motornim sankama. Morali su se botriti za svoj opstanak sve dok nisu mogli biti evakuisani helikopterom i Hoverkraftom.


Protiv kažnjavanja

Aborto si”, "Abortus: da", napisano je na licu žene koja je prošlog četvrtka zajedno sa drugim aktivistikinjama protestovala ispred ustavnog suda u Bogoti u Kolumbiji. Tamo se raspravljalo o dekriminalizaciji pobačaja, koji je do sada zakonski bio moguć samo u izuzetnim slučajevima. Ovo je uključivalo prekid trudnoće nakon silovanja. Ženske organizacije kritikuju da je čak i u ovom slučaju sigurna intervencija teško moguća u jednoj pretežno katoličkoj zemlji. Ženama koje su izvršile ilegalan abortus, prijeti kazna od 16 do 54 mjeseca zatvora.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen