Samstag, 26. Februar 2022

Iz svijeta – Slike dana

 


Praznik svjetla

Brana Al Rafish u emiratu Sharjah prekriva Wadi Shie, plovni put u planinama Hajar koji se proteže do grada Khorfakkan na istočnoj obali ove zemlje. Monumentalna građevina bila je veličanstveno osvijetljena za regionalni praznik svjetla. Čini se da kajakaši bježe od beskonačne korone u svijet bajki. Oni mogu u miru napraviti nekoliko zaveslaja, a kakva je prema Amnesty Internationalu situacija s ljudskim pravima u Sharjahu, a posebno ženskim pravima, najbolje bi im bilo da odveslaju što dalje od toga.


U slobodnom letu

Ukiniti sve zakone, čak i samu smrtnu kaznu u Kini, gdje međunarodni gangsteri za ljudska prava koriste priliku da večeraju zajedno za pompezno postavljenim stolovima tokom Olimpijskih igara.

Ali austrijska snouborderka Anna Gasser nadvisila je sve prigovore na taj diktorski spektakl.

Na slici se čini da su za nju ukiniti zakoni gravitacije: četiri godine nakon Pyoengchanga, 30-godišnjakinja iz Koruške pbjedila je po drugi put na takmičenju Big Air, čime je postala jedina olimpijska šampionka u ovoj disciplini.

Inače, pobjednički Cab Double 1260 znači: tri i po okreta, dva puta iznad glave.

Skoro da se od samog čitanja čovjeku zavrti u glavi.


Kultna prostorija likovne umjetnosti

Da Sebastian Kurz nije bio svrgnut prije svog vremena, ovako bi se mogla zamisliti njegovo kultno mjesto obožavanja, koja je uskoro trebalo biti izgrađeno. Instalacija u Galleria dell'Academia u Firenci, međutim, prikazuje još jednog besmrtnika, naime Michelangela Buonarrotija, kojeg je oko 1545. godine u bronzi izlio njegov učenik Daniele da Volterra. Ovaj je kasnije došao u papinsku službu i, po nalogu vlasti, preslikao golotinju u Sikstinskoj kapeli, zbog čega je ušao u istoriju kao „slikar pantalona“. U svjetlu aktuelnog pokreta korektura, izgledi bi mu danas bili fantastični.

(news)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen