Dienstag, 1. Februar 2022

Uoči ZOI 2022 u Pekingu - Bez sniježnih padavina

 


Još tri dana do početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Zimske igre bez pravog snijega - to nije problem za Kinu! Sve što je potrebno, to je nekoliko stotina snježnih topova na ničijoj zemlji...

Kada u petak počnu Zimske igre u ne baš tako atraktivnim planinama, 80 kilometara sjeverno od Pekinga, televizija će prikazati pejsaže sa mnoštvom slika snijegom prekrivenih olimpijskih borilišta. A na samo nekoliko metara od ski staza vidi se prava Kina: sve je smeđe, sivo ili zeleno, a snijegu ni traga.

Domaćini su pripremili vještački snijeg na područjima, gdje se inače hladnoće kreću i do minus 20 stepeni, ali kiša jedva da je padala zadnjih dana.

Sve što je bijelo na Zimskim olimpijskim igrama, sad za sad je vještačko. To primjećuju i sportisti, koji već treniraju na planini Xiaohaituo. Samo nekoliko traka bijelog vještačkog snijega okružuje ovog golog diva. Trener njemačkog skijaškog tima Christian Schwaiger (53) kaže: "Osjećate se kao da ste na Marsu." Skijaši dodaju: „Ovo je suhi vještački snijeg, ima i svoju zrnastost, ne može se ni približno porediti sa evropskim snijegom. Vrlo je teško opisati kako se spuštati po njemu. Brzo? To bi bilo dobro.”

Kina je za svoje Olimpijske igre pribavila pomoć na snijegu iz Južnog Tirola. Firma TechnoAlpin brine o proizvodnji zimskog pejzaža. U upotrebi je 200 snježnih topova i kopalja za snijeg.

U Zhangjiakou, drugom skijaškom području, za biatlon, skijaško trčanje i skijaške skokove, biće dodato još 100 komada ovakvih uređaja.

Ekolozi kritizikuju potrošnju vode u ovoj opremi. Organizatori obećavaju da će koristiti isključivo otopljenu vodu, za ekološki prihvatljivu proizvodnju snijega.

U nedjelju je organizatorima i priroda priskočila u pomoć. Prvi put nakon nekoliko sedmica pao je pravi snijeg, visine punih 10 centimetara.

Komentar jednog ski trkača: „Ako ovdje pada snijeg, onda nešto nije u redu. Ali staze su odlične, stvarno cool. Sve je u savršenom stanju.”

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen