Samstag, 19. Februar 2022

Orkanske oluje na sjeveru i zapadu Evrope

 









Olujne vremenske nepogode nastale iznad sjevernog Atlantika i proširile su se jedna za drugom preko krajeva sjeverne i zapadne Evrope.

Prvi orkan po imenu Ylenia jurio je sa udarima do 120 km/h.

Orkan koji ga je slijedio nosio je ime "Zeynep" i vrebao je u zasjedi. Oba orkana razvili su posebno jaku snagu što to pokazuje crtež u prilogu.

Oba orkana su bila jača nego i jedan drugi, u zadnjih 10 do 15 godina” i bili su prijetnja tokom druge polovine ove sedmice – kazali su meteorološki stručnjaci: „Ova serija orkana bi se mogla po nanesenoj šteti mjeriti sa orkanom po imenu 'Kyrill' iz 2007. godine." Tada su orkanski udari dostizali i do 200 km/h, a zahvatili su ista područja, izazvavši strašna razaranja. Ovog puta su to dva mega orkana koji izazivaju haos: Preko sjevera bjesnila je orkanska oluja "Ylenia", koja je svoj vrhunac dostigla u petak. Nju je odmah slijedila orkanska oluja “Zeynep”, koja je doleetjela je iz pravca Lamanša, a najžešća je bila u noći sa petka na subotu.

Meteorolozi kažu: „Posebno su snažno bila pogođena ostrva u Sjevernom moru. Postoji i daljnja opasnost od nekoliko olujnih udara zaredom. Udari dostižu brzinu do 150 km/h na Sjevernom moru. Inače u unutrašnjosti su bili od 90 do 110 km/h. Na velikim visinama, u planinskim lancima, dostižu i do 180 km/h.”

Meteorološki stručnjaci upozoravaju: „Ne idite u šumu. To je opasno po život!"

U pojedinim područjima škole su bile otkazane.

Željezničke veze su bile djelimično prekinute, što je dovelo do saobraćajnog haosa!

Ljudi upozoravani da ne ulaze u parkove i na zelene površine: “Drveće može iznenada pasti.” I tamo je bilo napisano: “Opasnost po život!”

Olujni udari, uragani, poplave – Da li vrijeme postaje sve ekstremnije, ima li sve više oluja? Meteorolozi objašnjavaju: „Još uvijek ne postoji pouzdana studija koja dokazuje da zaista ima više oluja nego prije. Vremenski ekstremi, odnosno promjene od jedne mirne vremenske situacije do sljedeće divlje vremenske situacije, postaju sve češći, ali broj samih oluja nije povećan.”

A kako jutros najavljuju, u nedelju slijedi novi orkan po imenu Antonia!

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen