Sonntag, 6. Februar 2022

Rekordi Olimpijade - Claudia Pechstein osmi put učesnica Zimske olimpijade




Brzinska klizačica Claudia Pechstein (49) nastupila je na svom prvom takmičenju na Olimpijskim igrama u Pekingu - i odmah postavila dva rekorda. Ni jedna sportistkinja prije nje nije toliko puta učestvovala na Zimskim plimpijskim igrama, a ni jedna nije bila ni starija od nje.

Claudia Pechstein je sada zvanično prva žena koja je po osmi put startovala na Zimskim olimpijskim igrama. Dan nakon nastupa na Nacionalnom stadionu u Pekingu, kada je nosila zastavu Njemačke, u subotu se takmičila na svom prvom takmičenju na stazi u National Speed Skating Oval. Ona je u prvom paru otklizala 3000 metara za 4:17,16 minuta i prešala liniju cilja podignutih ruku, blistajući od radosti.

Najuspješniji njemačka zimska spottistkinja sa pet zlatnih, dvije srebrne i dvije bronzane medalje predvodila je njemački tim zajedno sa olimpijskim šampionom u bobu Francescom Friedrichom na svečanom otvaranju u petak.

Svojim osmim učešćem na Zimskim igrama, Claudia Peshstein izjednačila je rekord japanskog skakača Noriaki Kasaija. Claudia je svoj prvi olimpijski start imala 1992. godine u Albertvilu, gdje je završila kao treća na 5000 metara.

Prema kriterijima Njemačke olimpijske sportske konfederacije (DOSB), Pechstein se za Igre u Pekingu kvalifikovala samo za trku masovnog starta 19. februara.

Startno mjesto na 3000 metara u brzom klizanju joj je dodijeljeno na osnovu rezultata u Svjetskom kupu.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen