Sonntag, 27. Februar 2022

Tragovi u pijesku (1)

 


Ono što zvuči kao refren hit pjesme ili naslov iz nekog kič foto kalendara, izgubilo je svoju nevinost s Jennifer Allora i Guillermo Calzadilla. Umjetnički duo je prije 20 godina priredio performans na Djevičanskom ostrvu Vieques, koje pripada Portoriku. Zajedno s demonstrantima i antiratnim aktivistima, ušli su u tadašnju vojno zabranjenu zonu, pretrčali plažu i isporučili poruke građanske neposlušnosti: Allora i Calzadilla su ugravirali slogane i slike na đonove svojih cipela.

Samo tragovi u pijesku, ubrzo nestali s vjetrom, ali uhvaćeni na fotografijama.

Serija fotografija "Land Mark (Otisci stopala)" sada se prikazuje na grupnoj izložbi "Walk!" u Schirn Kunsthalle u Frankfurtu. 

Hodanje je dugo bila umjetnička praksa – počevši od romantičara, koji su morali pješačiti kroz prirodu, preko urbanih flaneura oko 1900. godine i situacionista poslijeratnog modernizma, do zemaljskih umjetnika i konceptualnih umjetnika, koji su se družili uz šetnju krajolikom. formulisanim izjavama.

Danas, kada čak i navodno bezazlenu šetnju politički iskorištavaju "lateralni mislioci", izložba dolazi u pravo vrijeme.

Hodanje je efikasno kada ostavi trag.

To možete naučiti i iz umjetnosti. 

Portorikanska vojna baza u kojoj je američka mornarica testirala bombe decenijama, napuštena je nakon protesta 2003. godine.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen