Samstag, 5. Februar 2022

Metropola sa table za crtanje

 





Jedan grad tone, novi nastaje - Indonezija gradi zamjenu za Džakartu. To je gigantski projekat: Indonezija dobija novi glavni grad – daleko od mega-metropole Džakarte, koja polako tone u more. Područje na Borneu gdje će se graditi novi administrativni centar još uvijek je prekriveno džunglom. Ali nakon što je parlament odobrio ovaj potez, građevinski radovi u provinciji Istočni Kalimantan mogu početi.

Buduća prestonica već sada ima i ime: Nusantara – stara javanska reč koja znači „spoljna ostrva“ i koristi se u svakodnevnom jeziku kao sinonim za indonežanski arhipelag.

Prve službe vlasti treba da budu izmještene već 2024. godine. Razlozi za planove koje je gurao predsjednik Joko Widodo su složeni. Zato što gusto naseljena Džakarta sa svojih jedanaest miliona stanovnika (i čak više od 32 miliona u njenoj okolnoj regijim) pati od ogromnih problema kao što su saobraćajni kolaps i smog.

Vjerovatno, glavni razlog za ovaj potez je činjenica da bi grad mogao biti poplavljen do 2050. godine. "Malo mjesta se suočava sa takvim izazovima poput gradskog područja Džakarte", piše na web stranici NASA Earth Observatory.

Ali nisu svi entuzijasti. Stanovnici područja u kojima će se graditi Nusantara sa zabrinutošću gledaju na projekat, strahujući za svoje poljoprivredno zemljište i sredstva za život. U prvoj fazi izgradnje, 6.000 hektara džungle između gradova Balikpapan i Samarinda biće očišćeno kako bi se gradila Nusantara. Grad će se prostirati na više od 250.000 hektara. U novi administrativni centar u početku će se useliti oko milion ljudi, prvenstveno državnih službenika, vojske i snaga sigurnosti. Troškovi gradnje: više od 32 milijarde dolara (28 milijardi eura). Vlada nipošto ne planira gradnju nekakve betonske pustinje, već grad, koji će biti zelen koliko i pametan, u kojem se problemi Džakarte ne bi trebali ponavljati.

Prema konceptu, na putevima će biti dozvoljena samo električna vozila, a i Nusantara će zablistati najnovijim tehnologijama. Ekolozi su kritični prema projektu. "Vlada je trebala održati referendum o tome", kaže aktivista Pradarma Rupang. "Ona ubrzano gura projekat naprijed, kao da će se naša nacija raspasti ako ne pomjerimo glavni grad." Ali za napajanje Nusantare biće potrebna fosilna goriva, prvenstveno ugalj. "A to će dovesti do otvaranja ogromnih rudnika", upozorio je on.

(ksta)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen